Банкеръ Daily

Финансов дневник

Губим над 1 млрд. лв. заради управлението на Борисов

Днес Министерството на финансите отговори на поредните безпочвени обвинения, изсипани от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по време на брифинг в централата на ГЕРБ. Според бившият премиер и баща на народите, Брюксел намалява парите за България с 578 млн. евро, заради двата служебни кабинета на Стефан Янев и редовното правителство на Кирил Петков.

"Губят се милиарди от некадърност, от безотговорност“, калкулира Борисов окончателната диагноза на конкурентите си от "Продължаваме промяната".

"Министерството на финансите е напълно съгласно с определението „некадърност и безотговорност", но то се отнася за правителството на г-н Бойко Борисов, което през февруари 2021 г. е подкрепило и е гласувало в Европейския съюз задължението за намаление на средствата по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) като част от правната рамка на Механизма за възстановяване и устойчивост", гласи ответния удар на все още финансовия министър Асен Василев.

Ето какво още се казва в официалното становище, публикувано във ведомствения сайт:

"Подписаната  от правителството на г-н Борисов правна рамка е залегнало решението 30% от общото безвъзмездно финансиране да бъде преизчислено на базата на реално отчетения икономически растеж през 2021 година. Данните за този растеж са финализирани към юни тази година, на базата на което е направено намалението за страната ни, защото България има по-добри икономически показатели от средните за Евросъюза.

Промяната в средствата от ПВУ е в резултат на по-добър от очаквания икономически растеж за 2021-а. Тъй като българската икономика надвиши очаквания към февруари миналата година растеж, докато други европейски икономики се представиха под очакванията и на базата на приетата в началото на 2021 г. правна рамка към тях бяха пренасочени средства между държавите-членки.

Преизчислението засяга всички държави-членки едновременно и не се отнася само до България. На 22 държави-членки грантовото финансиране по механизма е намалено, като на 7 държави е намалено с по-големи суми от българското. С около 2 млрд. евро са намалени средствата на Румъния и на Франция. Само 5 държави имат увеличения.

Изпълнението на българския План за възстановяване е в ход и към момента съответства на договорените срокове. Преизчисляването не налага на този етап промени в него.

Правителството в последните три месеца поставя активно на европейско ниво въпроса за компенсиране намалението на грантовите средства и търси възможности за компенсиране с друго европейско финансиране, включително по линия на ново финансиране за държавите, търпящи енергийни последици от войната в Украйна.“

Facebook logo
Бъдете с нас и във