Банкеръ Daily

Финансов дневник

Група ОТП стана собственик на Alpha Bank Albania

Унгарската група ОТП, част от която е и "Банка ДСК" в България, обяви приключване на процедурата за придобиване на Alpha Bank Albania. С успешното финализиране на сделката, албанската банка става петата по размер на активите и трета по портфейл с потребителски кредити на албанския пазар.

Групата ОТП, която е и собственик на OTP Bank Albania, допълнително укрепва пазарната си позиция в Албания. В резултат размерът на активите й в местния банков сектор се очаква да достигне 11% и по този показател групата да се нареди на пето място в страната, а портфейлът й от потребителски кредити да се увеличи с един и половина пъти, което я поставя на трета позиция с дял от 16.3 на сто.

През следващия период основният фокус на двете дъщерни банки ще бъде интеграцията и поддържането на високо ниво на качество на услугите. 

"Alpha Bank Albania е добре функционираща, добре управлявана банка и тя се превърна в много ценен член на Група ОТП. Навлизането ни на албанския пазар преди четири години се оказа добро решение. Оттогава нашата дъщерна банка - OTP Albania, изпълни повечето от амбициозните си стратегически цели, превръщайки се в най-печелившата и икономически най-ефективната банка в Албания през 2021 г., въпреки малкия си размер", заяви Ласло Волф, заместник-изпълнителен директор на Банка ОТП в Унгария. "С тази сделка потвърждаваме не само дългосрочния и сериозен ангажимент към албанския банков пазар, но и доказваме, че Група ОТП има солидна основа. Тя е добре капитализирана, има изключителна ликвидност, а ръководството се ангажира да засили регионалното присъствие", подчертава той.

Банка ОТП е една от най-активните финансови институции на европейския пазар по отношение на придобивания. След 2014 г. тя сложи началото на нови сделки и оттогава банката вече е придобила 12 финансови институции и банкови портфейли в девет държави, включвайки и покупката на Alpha Bank Albania. Всички тези придобивки, с изключение на словенската сделка за Nova KBM, която все още е в процес на завършване, са успешно интегрирани в банковата група.

Група ОТП се превърна в най-активния обединител в банковия сектор в Централна и Източна Европа. Тя подобри чувствително пазарната си позиция в България, Сърбия и Черна гора и увеличи печалбата на членовете на Групата извън Унгария. Понастоящем банковата група предоставя универсални финансови услуги в 11 държави на близо 16 млн. клиенти, има мрежа от повече от 1400 клона и повече от 37 500 служители.

Facebook logo
Бъдете с нас и във