Банкеръ Daily

Финансов дневник

Гръцките банкомати хапят лошо, но не убиват

„В Гърция до €30 евро такса за теглене от банкомат с карта извън еврозоната“. С това заглавие наш сайт уплаши българските туристи, поели към  южната ни съседка.

От понеделник (става дума за 22 юли) тегленето на пари от банкомати в Гърция поскъпва, особено за ползвателите на карти, издадени от трезори извън еврозоната, съобщиха  местните медии. "За такива пластики таксата ще достига до 30 евро плюс.“, стресира още публиката  пък българският сайт.

Позовавайки се на nooz.gr, нашите колеги обясняват,  че най-високи ще са ставките на банка „Пиреос“. Според цитирания  гръцки сайт трезорът ще начислява разходи между 4 и 30 евро плюс 2% върху сумата, която се  тегли. Alpha Bank е обявила такса  от 1% от сумата на подобна транзакция, но не по-малко от 4,40 евро. Eurobank (известна у нас и като „Пощенска“) от понеделник ще начислява такса от 1% от сумата за теглене. Минималната сума ще е 3 евро, а най-високата - 5 евро на транзакция.

Banker.bg провери "убийствената" информация. Оказа се, че тя не е точна и в нея няма нищо стресиращо.

Месечните такси се увеличават за потребителите, които използват дебитната си карта, за да се теглят от чужд (не на банката-издател на картата) банкомат, пише гръцката преса. Банковите ръководители твърдят, че високите оперативни разходи за банкоматите ги принуждават да налагат такса на тези, които не са техни клиенти, но ползват банкоматите им. Адаптирането на комисионите, които се начисляват за придобиване от друга банка, ще започне следващата седмица и всяка  кредитна институция го прави отделно за себе си .По същество всяка банка адаптира ценовата си политика към регламента на ЕС, който изисква всички картодържатели - и гърци, и чужденци, да плащат едно и също, когато теглят от банкомат на кредитна институция, която не е издател на тяхната карта.

Ако изберат банкомат в Гърция на собствената си банка или на банкова група с присъствие в България, клиентите няма да усетят промяна.  

Ето и какво показа проверката на banker.bg

Alpha Bank предлага за тегления от нейни банкомати с карти на други банки от Гърция или Еврозоната следните такси: до € 150 - € 1.50, а от 160 до 250 евро -  1,60 евро. За повече от 250 евро таксата е 1,65 евро. За граждани от страни извън Еврозоната, какъвто е българският случай обаче, цената е доста по-солена: 1% от сумата за теглене с минимум 4,40 EUR на транзакция.

Юробанк И Еф при тегления от банкомати от други банки в Гърция и Еврозоната иска 1,60 EUR, независимо от сумата, я за българи - 1,05% от сумата за теглене.

Националната банка на Гърция за  тегления от банкомати от други банки в Гърция и в Еврозоната предлага следните комисиони: до  € 150 - € 1.30, а от 160 до 250 евро - 1.40 евро. За суми над 250 EUR цената е 1,60 EUR. За българи - 1% от сумата за теглене с минимум 3 EUR и максимум 5 EUR на транзакция

Банка Пиреос при тегления от банкомати от други банки в Гърция и Еврозоната иска за € 250- 1.40 евро, а за суми над 250 EUR -  2,20 EUR. За българи разходите са 4 евро за транзакция плюс 2% върху сумата за теглене с минимум 1 евро и максимум 30 евро за транзакция.

Това последното изглежда смущаващо, но в  случая  става въпрос за големи суми - примерно 5000 евро. Българските банки обаче имат сравнително ниски лимити за тегленe на пари от банкомат и той не надвишава 400 евро, така че няма опасност на  българските туристи да им се наложи да бъркат дълбоко в джоба си.

Банковите мениджъри в Гърция твърдят, че високите разходи за управление на банкоматите принуждават банките да начисляват комисионна на тези, които не са техни клиенти, но ползват устройствата. Според финансови експерти в южната ни съседка, това ще накара повече хора да ползват картите не само за теглене на пари от банкоматите, но и за разплащане в магазините.

Наблюдателите подозират, че гръцките власти опитват да изстискат колкото могат повече от чуждите туристи, които през тези месеци наводняват страната.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във