Банкеръ Daily

Финансов дневник

Гръцките банки се оттеглят от Югоизточна Европа

Банките в Гърция се намират в болезнена процедура на оттегляне от Югоизточна Европа, като губят голяма част от завоюваните от тях позиции от 1990 година до 2000 година, пише гръцкият вестник "Катимерини". Вчера стана ясно, че Eurobank, която е собственик на 100% от българската Пощенска банка, продава дъщерното си поделение в Украйна. Сделката на стойност 95 млн. евро е в рамките на плановете на банката за преструктуриране, договорени от нея с Дирекцията по конкуренция на Европейската комисия. Изданието отбелязва още, че преди време Eurobank се оттегли от пазарите в Полша и Турция.

Вестникът пише още, че Националната банка на Гърция е договорила да запази 60% от турската Финансбанк, но драстично да ограничи присъствието си на балканските пазари. Алфа банк, която също се оттегли от пазара в Украйна, се е договорила да постави акцент върху пазарите в Румъния и Кипър и да ограничи останалите си позиции. Банка Пиреос също се е договорила да запази присъствието си в Кипър и да намали активите си в останалите страни, в които има свои поделения.

Според представители на банката споразумението с ЕК предвиждало продажбите на дъщерните поделения да бъдат реализирани през 2015 г. при условие, че няма да се отразят негативно на капиталовата им адекватност.

До 2016 г. обаче банките ще трябва да пристъпят към продажби на дъщерните си поделения, дори това да се отрази негативно на капиталовата им адекватност.
 "Катимерини" изтъква, че все пак гръцките банки са оптимисти, че ще могат да спасят голяма част от дъщерните си поделения, тъй като до края на 2016 г. се надяват условията да се подобрят и те да предоговорят споразумението с ЕК. Тя оказва натиск върху Гърция да закрие някои банки, чието рефинансиране в условията на жестоката финансова криза би се оказало твърде скъпо и би застрашило осъществяването на спасителния план за страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във