Банкеръ Daily

Финансов дневник

Гръцките банки очакват 20 млрд. евро от ЕЦБ

Общо 20 млрд. евро очакват да получат гръцките банки от Европейската централна банка (ЕЦБ), съобщават местните медии.

В. "Етнос" пише, че такава възможност се открива, след като ЕЦБ е решила да даде глътка въздух на гръцката икономика. Това е станало след разговори на гръцкия финансов министър и на управителя на гръцката централна банка с пратеник на президента на ЕЦБ Марио Драги.

Изданието уточнява, че "свежите пари" се очертава да дойдат, след като ЕЦБ изключи гръцките банки от участие в нейната програма, предвиждаща предоставяне на ликвидност в размер на 400 млрд. евро на банките от еврозоната с цел подпомагане на икономиките им и най-вече на икономиките на страните от европейския юг.

В. "Катимерини" отбелязва, че първо в Париж, а след това в Атина ще се водят преговорите на гръцкото правителство с тройката международни кредитори (ЕС, ЕЦБ, МВФ). Според изданието Гърция отивала на тези преговори, след като е финализирала голяма част от исканията на кредиторите.

Правителствената говорителка София Вултепси казала, че останалите искания можело да се смятат за финализирани. "Всички показатели сочат, че гръцката икономика не само се стабилизира, но и е тръгнала нагоре и това е нашият аргумент, за да можем да кажем, че сме спазили поетите ангажименти към кредиторите", допълни тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във