Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ГРЪЦКИТЕ БАНКЕРИ РАЗШИРЯВАТ ТЕРИТОРИИТЕ СИ

Банкерите в Гърция оглеждат прецизно рисковете при евентуална експанзия към по-слабо развитите си съседи. Действията им обаче напоследък са необичайно смели. Месец след като контролираната от държавата Национална банка на Гърция плати 2.3 млрд. евро за покупката на контролния пакет от акции на осмия по размер турски кредитор Финансбанк (Finansbank), по следите й пое и ЕФГ Юробанк (EFG Eurobank). Банката на заселилата се в Швейцария фамилия Лацис, която притежава и печеливша брокерска къща в Истанбул, обяви на 8 май, че е постигнала споразумение за покупката на 70% от Текфенбанк (Tekfenbank) - дребен стратегически играч от Турция с по-малко от 1% дял от местния пазар и с 30 клона в западната част на страната, които обслужват главно дребни и средни предприятия. По изчисления на инвестиционната банка от Истанбул Ата инвест сделката присъжда около 260 млн. щ. долара пазарна оценка на турския кредитор и е осъществена при съотношение от 3.66 на платената цена към счетоводната стойност на Текфенбанк, което значи - една от най-високите суми, дадени за турска банка. Банкови анализатори споделят, че разходите за покупка на турски кредитни институции са нараснали значително през последните месеци поради намаляващия брой на подходящите мишени.
Междувременно гръцката Алфа банк (Alpha Bank) чевръсто открива клонове на територията на Югоизточна Европа - средната скорост е два броя седмично. А Пиреос банк (Piraeus Bank) - най-малката от четирите първокласни кредитни институции на Гърция, изкупи акциите и на миноритарните акционери в Египетската търговска банка, след като купи основния пакет миналата година.
Въпреки високите цени на турските кредитни институции нито един съперник не може да игнорира с лека ръка такъв огромен пазар, какъвто е турският. Регионалните коментатори побързаха да нарекат гръцката инвазия на турска територия, която навремето е била част от Византийската империя, възраждане на елинизма. Ако се абстрахираме от национализма, прехвърлянето на конкуренцията от територията на гръцкия банков сектор върху развиващите се пазари на Балканския полуостров и на източното крайбрежие на Средиземно море впечатлява международните инвеститори.
Историята има и още един аспект. Основният борсов индекс на Атина през миналата седмица достигна рекордно високото си ниво отпреди шест години. От началото на 2006-а насам той е нараснал с около 17%, изпреварвайки европейските си конкуренти. Помага му и силният стопански растеж на Гърция. Вместо да се охлади след Олимпийските игри в Атина през 2004 г., както прогнозираха икономически анализатори, БВП на страната е нараснал с 3.7% през миналата година. А данните за първото тримесечие на тази сочат по-висок от очаквания 4% ръст на годишна база.
Доходността на акциите на гръцките банки се е увеличила с 30% през 2005-а след 18-процентно повишение през 2004 година. И въпреки че се очаква нарастването на приходите да се забави през 2006-а, то към доходността на акциите вероятно ще се добавят още около 20 процента. Тези добри постижения се дължат основно на бума на дребните кредити с основен принос на ипотеките и в по-малка степен - на потребителските заеми. Преди присъединяването на Гърция към еврозоната лихвените проценти в страната бяха двуцифрени и местните домакинства не можеха да си позволят да теглят кредити. През 2005 г. задълженията на гръцките граждани са били на обща стойност 38% от БВП срещу 54% средно за еврозоната, с други думи - има потенциал за растеж.
Очакваните приватизационни процедури също раздвижват финансовия пазар в южната ни съседка. До края на годината ще бъдат предложени за продажба дялове в три държавни банки. Миналата седмица финансовото министерство на страната получи почти 330 млрд. евро от продажба на акции в първата - Селскостопанската банка на Гърция. Купувачи са чуждестранни институционални инвеститори. Заради огромния интерес бяха пласирани 7% вместо първоначално обявените 5% от капитала на тази банка. Предстои първоначална публична оферта за 15-20% от Пощенската спестовна банка и от евентуалната сделка се очакват около 500 млрд. евро. Подобна парична сума може да донесе и продажбата на около 40% от петия по големина местен кредитор Емпорики банк (Emporiki Bank).
Основният въпрос е дали финансовите пазари ще могат да поемат подобно количество оферти. Големият срив се очаква през лятото, когато Националната банка на Гърция планира да предложи емисия на права с общ номинал 3 млрд. евро, за да финансира турската си покупка. Това ще бъде най-голямата подобна емисия в историята на борсата в Атина.
Засега чуждестранните институции имат в Гърция далеч по-доминираща роля, отколкото на другите европейски пазари - те са собственици на почти 60% от пуснатите за продажба акции на гръцки компании. Но високата скорост на експанзия - Юробанк например ще има повече клонове зад граница, отколкото в Гърция до края на годината, както и неизбежното забавяне на кредитния ръст на местния пазар повдигат сериозни въпроси за риска.
Само отявлените песимисти могат да очакват, че навлизането на Националната банка на Гърция и на Юробанк на банковия пазар в Турция може да предизвика антигръцки настроения и евентуално теглене на депозити. И двете банки обаче бяха изключително предпазливи в коментарите си за сделките и на брифингите акцентираха върху изключителната роля на местните партньори Финансбанк и Текфенбанк. И двете кредитни институции ще запазят висшия си мениджмънт, а логото на гърците ще присъства дискретно, ако изобщо бъде изобразено. Доста по-големи са опасенията дали ще се постигнат планираните печалби в държави с по-нестабилни стопанства, където финансовото посредничество едва е проходило. И дали чистите приходи на банките от турския им бизнес ще са достатъчни да компенсират намаляващия растеж на приходите в Гърция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във