Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Гръцкият казус се заплита

Три държави от еврозоната с кредитен рейтинг ААА поискаха от Атина конкретен залог в замяна на финансовото им участие във втория пакет от спасителни заеми за Гърция в размер на 159 млрд. евро. Първа подобни претенции предявила Финландия. Новият финансов министър Юта Урпилайнен съобщи на 16 август, че е сключено предварително споразумение с южната ни съседка гръцкото правителство да направи кешов депозит в държавна сметка, който Хелзинки ще инвестира в облигации с оценка ААА. Начисленият лихвен процент по инвестицията ще увеличи сумата (която тепърва ще се уточнява), така че общият размер да покрива стойността на финландските кредитни гаранции в новия пакет от заеми за Гърция.
Два дни по-късно Австрия и Холандия също поискали подобни споразумения, потвърждавайки по този начин мрачните очаквания на наблюдателите, че сделката с Финландия ще отвори кутията на Пандора. Просто защото Словения и Словакия със сигурност ще последват партньорите си от еврорегиона. От финансовото министерство на Словения вече са съобщили в телефонно интервю за агенция Блумбърг, че страната ще използва правото си да обезпечи своя дял от гарантираните заеми в рамките на общата рамка на общността. Словакия също е потвърдила, че подобна гаранционна сделка ще едно от условията й, при все че финансовият министър Иван Миклош е коментирал пред репортери, че двустранните договори не са решение.
На практика искането на Финландия за обезпечение на вземанията бе включено в постигнатото на 21 юли споразумение на срещата на върха на европейските лидери за отпускането на Гърция още 159 млрд. евро и за гласуването на по-широки правомощия на спасителния фонд на еврозоната. Юлското решение трябва да се ратифицира от всяка отделна държава, и то колкото е възможно по-бързо, а всяко искане за двустранни гаранции рискува да затлачи процеса. По този повод финансовият министър на Естония Юрген Лиги заяви, че е необходимо държавите от еврорегиона да търсят общо споразумение с Гърция, което ще гарантира еднакво третиране на всички страни кредитори, както и осъществяването на реформите в южната ни съседка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във