Банкеръ Daily

Финансов дневник

Гръцката спасителна програма ще приключи, ако МВФ се оттегли, предупредиха от Берлин

Вярваме, че МВФ ще остане ангажиран с настоящата спасителна програма за Гърция, заяви говорител на финансовото министерство на Германия, но в допълни, че решение на Фонда да се оттегли би означавало края на третата спасителна програма за Атина.

"Финансовият министър Волфганг Шойбле вече даде ясно да се разбере, че ако МВФ не вземе участие, то тогава с програмата е свършено", заяви говорителят, цитиран от БНР. 

Той подчерта, че Германия продължава да настоява МВФ да има реално финансово участие в гръцката спасителна програма, за да даде на плана по-голям правдоподобност, но в същото време най-голямата европейска икономика се противопоставя на настояването на Фонда за значително облекчаване на дълга на Атина.

За пореден път бе подчертано, че Берлин е против мащабно облекчаване на дълга, ако Гърция не завърши успешно договорените широкообхватни реформи и не продължи да постига първични бюджетни излишъци от 3,5% спрямо БВП в средносрочен план след края на настоящата трета спасителна финансова програма през 2018-а година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във