Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Гръцката "Пиреос банк" закъса за началници

Гръцката "Пиреос банк" е под засилен натиск да назначи през следващите шест седмици нов главен изпълнителен директор. Усилията за запълване на управленската "дупка" удрят на камък вече повече от година. Препъват го заради изискванията на гръцкото правителство главният мениджър да е "компетентен и пригоден". Но забавянето се дължи и  на търканията между гръцкия фонд за стабилност Hellenic Financial Stability Fund (HFSF) - най-големия акционер на "Пиреос" с 24% дял, и следващия го с около 9% дялово участие хеджингов фонд "Полсън енд ко".

Кандидатите трябва да имат поне десет години успешна банкова кариера извън Гърция, за да отговорят на критериите на HFSF. Фондът е натоварен да подобри управлението на националните банки. Десетки гръцки банкери, които работят на Уолстрийт или в лондонското Сити, покриват тази служебна характеристика. Но длъжността все пак е свободна от средата на януари 2016-а, когато, според пазарната мълва, под натиска на правителството на управляващата партия "Сириза" подаде оставка тогавашният главен изпълнителен директор на "Пиреос" - Антимос Томопулос. Това предизвика недоволството на "Полсън", а проточилите се разправии между компанията и HFSF дали Томопулос не трябва да поеме отново поста, попречиха на назначаването на негов приемник и смразиха желанието на задграничните банкери да кандидатстват за висшата позиция.

Междувременно, през януари 2017-а Томопулос даде ясно да се разбере, че вече няма интерес да работи за "Пиреос". А критиците на HFSF обвиниха ръководството му, че дългите месеци, през които са търсили нов главен мениджър на банката, са навредили на репутацията на най-голямата гръцка банка, охладили са усилията за справяне с планината от лоши дългове на кредитора и са повдигнали въпроси дори около финансовата стабилност на Гърция.

Добре информирани източници твърдят, че Европейската централна банка и Гръцката централна банка, които са  надзорниците на "Пиреос", държат най-късно до 31 март кредитната институция да има нов шеф. В Атина пък плъзнаха слухове, че Единният механизъм за надзор към ЕЦБ може да използва статута си на последна инстанция и да изпрати специален администратор, който да ръководи "Пиреос". Заетите с търсенето на нов шеф категорично отхвърлят такъв вариант. Засега HFSF отказва коментар по тази тема. Още повече че и самият гръцки спасителен фонд е без главен изпълнителен директор от юни 2016-а. Тогава Арис Ксенофос и заместникът му подадоха оставки под натиска на гръцките кредитори, а комисия от независими експерти реши, че те двамата "не са годни" да упражняват надзор върху изчистването на лошите заеми от балансите на четирите водещи гръцки банки. 

Лутанията около назначението на нов главен изпълнителен директор на "Пиреос" са показателни за препятствията, които трябва да преодолее Атина, за да осъществи дълбоките реформи в гръцката финансова система, които предвижда спасителната програма за гръцките кредитори, включително и доста по-мащабно разформироване на ръководствата на гръцките банки. Южната ни съседка прие едни от най-стриктните правила в Европа за пригодност и компетентност на изпълнителните директори, докато провеждаше рекапитализация на сектора през 2015-а. Тогава бяха подменени близо 20 от общо 50 директори без изпълнителни функции в най-големите четири местни кредитори.

Който и да поеме управлението на "Пиреос", най-трудното тепърва предстои. Със своите 30% пазарен дял тя е значително по-голяма от другите три системно значими конкуренти - "Алфа", "Юробанк" и "Национална банка на Гърция". Но пък има и най-голям дял лоши кредити между тях трите. Според собствените й данни 52% от заемите, отпуснати от "Пиреос", са необслужвани. А специален одит на дейността на кредитора от надзорния орган на ЕЦБ през миналата година откри "някои сериозни нередности". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във