Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ГРЪЦКАТА АЛФА БАНК СЕ НАСТАНИ В БЪЛГАРИЯ

Йонийска и народна банка на Гърция, чийто клон от пет години работи в София, вече не съществува. На негово място в БНБ е регистриран клонът на гръцката Алфа Банк. Причината е, че през миналата година една от най-големите частни кредитни институции в южната ни съседка - Алфа Кредит Банк, погълна Йонийска и народна банка на Гърция и преименува новата институция в Алфа Банк.
Новата групировка е с балансово число от 25 млрд. евро, а капиталът й е 2.5 млрд. евро. Банката разполага с над 430 клона и дъщерни структури в Гърция и в чужбина. Нейна собственост са Алфа Лизинг, Алфа Иншурънс, Алфа Финанс, Алфа Мучуъл Фънд Мениджмънт, Алфа Брокеридж и Алфа Венчърс. Тя притежава дъщерни банки в Лондон, Румъния и Кипър, както и скопската Кредитна банка. Освен това има клонове в София, Албания и в САЩ.
Алфа Банк е една от най-старите кредитни институции в Гърция. През 1879 г. бизнесменът Йоан Коскотас създава собствена фирма в град Каламата. Двадесет и девет години по-късно тази фирма учредява Банката на Каламата. През 1924 г. кредитната институция е преименувана на Банка за търговски кредит на Гърция и централата й е преместена в Атина. През следващите седемдесет години името на банката е променяно още два пъти, докато през март 1994 г. акционерите й я регистрират като Алфа Кредит Банк. По това време тя вече е публично дружество, което няма акционер, притежаващ над 4% от капитала. През март 1999 г. Алфа Кредит Банк купува 51% от акциите на държавната Йонийска и народна банка на Гърция, а година по-късно я поглъща.

Facebook logo
Бъдете с нас и във