Банкеръ Daily

Финансов дневник

[email protected], но неграмотни

24 май! Най-българският празник!

Денят на Кирил и Методии - "и ний сме дали нещо на светът и на вси Словене книга да четът", както е по оригинала на Дядо Вазов. (С пълния член на света е прекалил, но в поезията може всякак).

Денят на славянската писменост, която образува такава голяма цивилизационна пропаст между нас и латиноговорещите от Западна Европа, която и евро- и еврозоново членство не могат да запълнят. Защото когато там се е създавала християнската цивилизация, ние сме лапали мухите - не е имало нито кой да чете, нито кой да превежда Божието слово, етичните правила и моралните съвети.

Но сред тези объркващи разсъждения, свойствени за разноликата ни балканска душа, нека се вгледаме в детайлите. Защото те са много показателни за това, че младите ни са супер [email protected],  но отчайващо НЕГРАМОТНИ.

А езикът е труден и всичко е важно в него, барабар с препинателните знаци:

Тест на интернет сърфисти: Правите ли разлика в смисъла между двете изречения:

"Да се изгори, не да се запази!"

и

"Да се изгори не, да се запази!"

Това е историята на спасяването на Пазарджик.

През януари 1878 г. спасителят на града Ованес Съваджъян е военизиран телеграфист на гарата. При своето изтегляне от Татар Пазарджик командващият на османските войски Сюлейман паша иска разрешение от султана в Цариград да изколи населението и да опожари града. Турското правителство дава на Сюлейман положителен отговор, но телеграфистът Ованес Съваджъян променя текста на телеграмата и я предава дешифрирана в точно обратния смисъл в ръцете на пашата, който не разбира морзовата азбука, и градът е спасен. Смелият Ованес преправя  заповедта на Високата порта "Да се изгори, не да се запази!"  на "Да се изгори не, да се запази!". Защото е оценил ролята на една запетайка...

Да се пренесем сега в днешното недостойно време. Всяка година по това време настава истерия покрай матурите, започваща с мерките по сигурността, дебненето на дванадесетокласниците - с 12 500 камери и 4000 квестори - повече, отколкото затворниците. А образователното министерство като че ли напук на здравия разум и на предизвиканите свръхреакции на зрелостниците и техните родители  допуска грешки.

Не може чиновниците да твърдят, че в изречението "Убедително написаното мотивационно писмо на младия и амбициозен кандидат впечатлило комисия" няма грешка - та била граматическа или семантична. Не може конкретното писмо на конкретния кандидат да впечатли "комисия", някаква си комисия въобще. То е впечатлило не точно комисията, а хората в комисията, пред която е представено, и затова е правилно тя да се именува "комисията", членувана.

Абе то 90% от българите не се справят с пълния и краткия член, та това ли.

Дни преди матурите и Министерството на образованието и науката се изложи грандиозно. "Изпита ще може да започне на 21.05.2018 в 10.00 часа", гласи съобщението на просветното ведомство. 

"Изпита" вместо "Изпитът"?

Ще кажете - това са детайли. Да, но знакови.

Пък и да влизаме в блатото на закостенялото и отблъскващо образование покрай празника точно не е гот.

И понеже с последната дума влязохме в тона на съвременните ученици, то нека - и на учениците, и на МОН, да им обясним, пък дано го запомнят, че пълният член се слага отзад на този, който извършва действието...

Честит празник?

Мъченик Чавдарий - книжник и газетник

Facebook logo
Бъдете с нас и във