Банкеръ Daily

Финансов дневник

„Гражданска отговорност“ поевтиняла с 15%

Задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ е поевтиняла с около 15% през последната половин година. Това съобщи Милен Петков, представител на сдружението „Обединени застрахователни брокери".

Според него повратния момент за цената на застраховката, която генерира над 40% от всички застрахователни полици у нас, е фалитът на застрахователната компания „Олимпик“ преди година и половина, а от тогава до днес цената на се е понижила с повече от 30%.

Освен това пазарът е изчистен от т.нар. румънски проблем. Това са автомобили регистрирани и застраховани в България, които обаче се управляваха изцяло в Румъния от румънски граждани – тъй като разходите у нас са в пъти по-ниски. Оттам идваха високи щети за застрахователите. „Застрахователните компании намериха механизъм да ограничат тези продажби“, каза Петков пред БНР.

Според експертните прогнози системата „бонус-малус“ за диференциацията в цената на застраховката няма да заработи и тази година.

Въпреки пандемията застрахователите отчетоха една добра 2020 година.  Към края на третото тримесечие на 2020 г. приходите по застраховката възлизат на 824 млн. лв., което е с 1% повече в сравнение със същия период на 2019 г. Изплатените обезщетения по застраховката обаче през първите 9 месеца на 2020 г. възлизат на 424 млн. лв., което е 8% ръст на годишна база.  Това показват данните на Комисията за финансов надзор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във