Банкеръ Weekly

Внимание

"Гражданска отговорност" е поскъпнала с 30% за година

През миналата година задължителната автозастраховка "Гражданска отговорност" е поскъпнала средно с 30%, изчислил е  финансистът Румен Гълъбинов. Част от приходите на застрахователите обаче ще бъдат погълнати от погасяването на  задълженията по т.нар. зелена карта, обясни Гълъбинов. Според него "Гражданската отговорност" е "дългоопашат" бизнес, което означава, че пет години след възникване на застрахователното събитие  може да бъдат предявени претенции. Така сформираната печалба за миналата година е добра основа застрахователите да  предприемат  през сегашната  2019 г.  някои необходими разходи, особено тези, предлагащи  "Гражданска отговорност". Би  следвало да ги направят и те са свързани с ангажиментите ни по линия на "Зелената карта" - осигуряване на достатъчно презастрахователно покритие, коментира още Румен Гълъбинов.

С близо 50% е скочила печалбата на компаниите, които се занимават с общо застраховане, и през 2018 г. достига рекордните 91 млн. лв. Това показват предварителните данни за състоянието на застрахователния пазар към 31 декември 2018 г., публикувани от Комисията за финансов надзор (КФН). В общото застраховане са отчетени и рекордни премийни приходи. За първи път е премината бариерата от 2 млрд. лв. привлечени от застраховки, което спрямо предходната 2017 г. е ръст от 20%. Изплатените обезщетения през изминалата година са за 1.846 млрд. лв. година преди това.

Решаваща заслуга за добрите финансови резултати в общото застраховане е драстичното поскъпване на задължителната "Гражданска отговорност" през миналата година. Най-масовата застраховка скочи от средно 220 лв. до 330 лв. само за няколко месеца. Данните на КФН показват, че 70% от брутните премийни приходи в общото застраховане се формират от автомобилните застраховки, в които се включва и "Каско". Само от "Гражданска отговорност" (ГО) през миналата година приходите са за 935.6 млн. лв. при 659.2 млн. лв. за предишната година, твърдят от КФН.

Ръстът на премийните приходи от "Гражданска отговорност" идва и от все по-пълното обхващане на всички собственици на автомобили. От година вече работи директна онлайн връзка между КАТ и Гаранционния фонд на застрахователите, което позволи покритието на моторните превозни средства с полица за "Гражданска отговорност" да надхвърли 90% и все повече да доближава 100%. Не трябва обаче да се забравя и фалитът на кипърския застраховател "Олимпик" през лятото на 2018 г. Преустановяването на работата му осигури за българските компании нови 200 000 клиенти, които бързо трябваше да сключат отново полици по "Гражданска отговорност". Солидният пазарен дял на "Олимпик" от 10%, реализиран благодарение на ниски цени, се оценява на 50-60 млн. лв. премийни приходи на година.

В животозастраховането отчетената печалба за 2018 г. е 27 млн. лв. и е почти без промяна в сравнение на предходната година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във