Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ГРАДСКИЯТ СЪД ОТКАЗА ДА НАМАЛИ ГАРАНЦИЯТА НА ЙОСИФОВ

Само седмица след като софийският районен съдия Лазар Панов намали от 50 хил. лв. на 20 хил. лв. мярката за неотклонение, наложена на ексшефа на фалиралата Първа частна банка Венцислав Йосифов, адвокатката му Ина Лулчева поиска от Софийския градски съд гаранцията отново да бъде намалена.
Магистратът Панов се занима на 4 май 2001 г. с дело N76 срещу бившия банкер по искане на Софийска градска прокуратура, която настоя районният съд да промени мярката за неотклонение на Йосифов от парична гаранция в задържане под стража. Причина за прокурорското искане пък бе твърдият отказ на ексшефа на ПЧБ да внесе определените му от Специализираната следствена служба още на 16 февруари 2001 г. 50 хил. лева. Тази мярка за неотклонение му бе наложена по обвинение в престъпление по служба (чл. 282 от Наказателния кодекс).
По дело N76 Йосифов е разследван за отпускането на 195 кредита, които, според следствието, освен че не са били обезпечени, не са и върнати. Бившият шеф на ПЧБ и адвокатката му обаче твърдят, че част от заемите, за които е разследван, са погасени. Това е само едно от четирите дела, по които Йосифов е обвиняем.
От средата на февруари 2001 г. до края на април адвокат Лулчева пледира последователно пред Софийска градска прокуратура, пред Софийска апелативна прокуратура и пред Върховната касационна прокуратура за намаляването на гаранцията, но срещна твърдия отказ и на трите инстанции. Въпреки това Йосифов не плати 50-те хил. лв., което накара прокуратурата да поиска следващата по-тежка мярка за неотклонение - задържане под стража. Но за прилагането й се изисква разрешение от съда. По тази причина въпросът за свободата на Йосифов бе поставен на вниманието на софийския районен магистрат Панов. За разлика от прокуратурата той прие аргументите на защитата на Йосифов, като намали гаранцията му на 20 хил. лв. и постанови, че тя трябва да бъде внесена в петнадесетдневен срок.
Адвокат Лулчева обаче не бе удовлетворена от решението на Панов и на 10 май обжалва постановената от него сума пред Софийския градски съд. Магистратите там не бяха така великодушни както районния съдия и отхвърлиха молбата на защитата на Йосифов. Но Лулчева не се е отказала да обжалва пред Софийския апелативен съд. А ако се наложи, ще занимае с проблема и Върховният касационен съд. Така въпросът с мярката за неотклонение, наложена на бившия банкер, и гаранцията, която той трябва да плати, ще се търкаля по съдилищата поне още един месец.

Facebook logo
Бъдете с нас и във