Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Градоначалници очакват предизборно омаскаряване

Финансовият министър Симеон Дянков нарочи кметове за предизборни нарушители на финансовата дисциплина. Ето защо той ще им праща свои хора - контрольори, които да следят харчовете им и да му докладват. Лятната обиколка на финансовия министър, за да се запознае със страната, както обясни премиерът Борисов, роди ненавист към някои червени кметове. За последно това се случи в Смолян. Там Дянков смъмри кметицата Дора Янкова, която, от една страна, е от БСП, но, от друга, е председател на управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). Преди Смолян пострадаха кметовете на Перник и Дупница.


Право да изпраща финансови инспектори в общини с повече просрочия, отколкото могат да покрият със собствения си бюджет, ще предложи Министерството на финансите на парламента като промяна в бюджетния закон за следващата година, обяви Дянков, правейки рекапитулация на екскурзионното си летуване.


Предлагаме на вниманието на парламента няколко промени в бюджетния закон, според които, ако видим, че някоя община прави по-големи просрочия, отколкото реално може да придобие чрез бюджета, Министерството на финансите ще има право да праща инспектори, които да стоят в тази община и да наблюдават как се харчи бюджетът. Не става въпрос само за общини, но и за държавни предприятия, обясни още вицепремиерът на среща с медиите в областната администрация.


Друг е въпросът колко ще излязат на хазната командировъчните им.


Вицепремиерът обяви още, че е за финансовата децентрализация на общините, но при строга финансова дисциплина от страна на кметовете, която в момента липсвала.


Министър Дянков влезе на разкаляния терен на местните избори, за да се въргаля заедно с нас, коментира Янкова отпускарските му изяви.


Аз се отчитам пред Общинския съвет, пред закона и пред населението. Абсурдно е по време на предизборна кампания министърът на финансите да ми прави ревизия. Това е въвличане на контролните органи на държавата в предизборната борба. Така коментира изявите на финансист номер 1 председателката на сдружението на общините специално за БАНКЕРЪ.


Нас може да ни ревизират и без заплахи - и Сметната палата, и инспекторатът, и ревизори, и инспектори. Но това трябва да става по установения законов ред, а не след събрания на ГЕРБ, контрира критиките кметицата от БСП. Тя не пожела да отговори дали ще се кандидатира за нов мандат.


bdquo;И питам какъв беше резултатът от визитата на министър Дянков в Смолян - да наплюе Дора Янкова. Да я изкоментира като кмет, да мине и да замине, каза още Янкова.


В Дупница прицелната точка беше заплатите на учителите. Още утре (21 юли - бел. ред) ще назнача проверка на община Дупница, съобщи в града финансовият министър Симеон Дянков.


Проверката беше не само заради големите задължения на общината, но и заради сигнали, че не се изплащат навреме заплатите на учителите.


При положение че това е делегиран бюджет, ако тук има закъснения, значи това се прави на местна основа и е противозаконно, допълни Дянков. Темата на проверката в общината ще бъде защо парите за учителите не са плащани навреме и дали не са изразходвани някъде другаде.


Явно сегашният кмет Атанас Янев (подкрепян и от БСП) и сегашният общински съвет не се справят добре, вероятно ще има запори на общината, каквито вече има и в други общини като Хасково, посочи Дянков. Той уточни, че просрочените задължения на общината са в размер на 6.2 млн. лева. За сравнително малка община това са огромни задължения и вероятно ще има административни наказания за кмета и екипа му, каза финансовият министър. Той съобщи още, че Дупница е 7-а отзад напред сред всички 264 общини в България по дългове и е една от общините с най-лоша финансова дисциплина.


Изказването на финансовия министър Симеон Дянков, че община Дупница е натрупала 20 млн. лв. задължения, е предизборно. Така коментира кметът Атанас Янев гостуването на Дянков в града.


Имаме теглени два кредита - за 2 млн. евро и за 2 млн. лева. Те бяха за ремонт на училищата и детските градини и за мостово финансиране по различни проекти. Истината е, че инспектори от финансовото министерство идваха на проверка в общината три дни преди министър Дянков и не установиха нарушения, ние им представихме извадка от сметките на училищата. Що се отнася до бавенето на заплатите в началото на годината, Дянков отпуска парите на два транша. Това беше причината ние да забавим изплащането, за да дадем на всички учители наведнъж заплатите и да няма сърдити. Не се притеснявам от проверки, обяви Янев. Дянков постави община Перник, ръководена от кметицата Росица Янакиева, на второ място в класацията за най-безотговорни във финансово отношение общини в страната, вероятно след Хасково.


Държавната финансова инспекция влезе и в община Перник, съобщи той. Целта на ревизията е да провери защо при просрочия от 11 млн. лв. общината има на сметките си за местни дейности 1 млн. лева. При толкова много задължения би трябвало тези пари, вместо да се държат на сметка, да се използват за разплащания, посочи министърът.


Кметицата Янакиева му отговори чрез БАНКЕРЪ. Тя категорично отхвърли констатациите на Дянков, извършени под ръка с кандидата за кмет на ГЕРБ. Никакъв 1 млн. лв. няма задържан в сметки на общината, тези пари са по сметки на училищата - държавни пари по делегирани дейности, каза тя. Нарочно направих справка към деня на изказването на министър Дянков и се оказа, че по сметките на общината има задържани 1.82 (един лев и осемдесет и две стотинки) налични средства. Така че ревизията, която започна в понеделник, 5 септември, това и ще открие, каза Янакиева.


Това, което се случва, са 200% предизборни фиести. Когато се срещна очи в очи с мен Дянков нема смелостта да продължи площадната дискусия за лошото управление на финансовите средства в общината, допълни тя. Това ли е финансовата децентрализация, на която е фен Дянков - да праща държавните контролни органи на предизборни проверки? , пита тя. Дора Янкова: Това е словоблудстване


Дора Янкова опроверга твърденията на Симеон Дянков, че проектът на общината за пътя Горна Арда


- Паранести е некачествен. Искам да споделя с вас, че и в много по-тежки ситуации на словоблудстване и на тиражиране на лъжи сме изпадали. Знае се, че съм имала хладнокръвието да не реагирам. В случая става въпрос за позициите на високопоставен държавен чиновник, на който плащаме от данъците си, за да формира финансовата политика на държавата. И всъщност не му плащаме да ходи и да прави предизборни кампании.


Искам да споделя няколко неща. Първо - очертава се ясно тенденцията правителството да участва изключително активно в предизборната кампания. Не мога да допусна силата на поста - държавен чиновник, в случая министър на финансите и вицепремиер да се използва по този начин. Може би министър Дянков се мисли за министър-председател, но още не е такъв. Защото по въпросите за Горна Арда съм имала две срещи с министър-председателя, на една от които е присъствал заместник-министърът на финансите г-н Горанов, а министър Дянков го нямаше на нито една от тези срещи.


Попитах областния управител на Смолян дали неговата администрация стои зад тези твърдения и той бе изненадан. Всъщност се оказва, че това е скалъпен каламбур на пресцентъра на ПП ГЕРБ. Свикнали сме в политическия живот да поглъщаме подобен тип спекулации, които според мен оттук насетне няма как да се търпят.


В случая в този преслист спекулациите надминават границите на България - тук става въпрос за европейско териториално сътрудничество и за средства, които се осигуряват от ЕС. Тук се касае за взаимоотношения България - Гърция и този, който е писал преслиста, очевидно не знае, че проектът на община Смолян е в процес на оценка.


Като делегат на Комитета на регионите, познавайки членовете на Европейския парламент, ако някой се опита да прави спекулации с проекта на община Смолян с предизборна цел, ще сезирам всички европейски институции. Никой няма права до се намесва в процеса на оценка освен експертите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във