Банкеръ Daily

Румен Порожанов:

Готвят промени в Закона за гарантиране на влоговете и частичен достъп до депозитите в КТБ

След 20 октомври, когато ще стане ясно какво е финансовото състояние на банката, ще бъде взето решение какво ще се случи с КТБ и дъщерната й ТБ„Виктория“. Едва след това, ще се пристъпи и към изплащане на депозитите. Това обяви министърът на финансите Румен Порожанов след края на днешното правителствено заседание, на което министрите приеха позицията на България по отношение на изпратеното в края на септември писмо от Европейската комисия за стартиране на наказателна процедура срещу страната ни заради липсата на достъп на вложителите до техните депозитите. 

Срокът, в който ще бъдат изплатени влоговете обаче, трябва да определи БНБ, а не правителството. При евентуалното отнемане на лиценза на банката, изплащането трябва да се случи до 20 дни от този акт, така че всичко зависи от решението. От друга страна от актуализацията на бюджета ще стане ясно дали ще се осигури ликвидна подкрепа на Гаранционния фонд. Според директивата на ЕС, ако се установи, че банката не може да покрива задълженията си, в срок от седем дни ФГВБ трябва да пристъпи към плащане. 

Според Порожанов надзорът няма да бъде удължен с още един месец, каквато възможност съществува по закон. 

„Не е нужно да казваме, че банката не може да бъде оздравява в продължителен режим на оценка“, посочи финансовият министър. Той припомни, че именно липсата на оценка е бил един от основните мотиви за удължаване на надзора. Той призна, че министерството на финансите е имало противоречие с БНБ по отношение на осигуряването на частичен достъп до депозитите, както и за това трябва ли да се изготвя план за преструктуриране и кой трябва да го изготви. 

Решението, свързано с актуализацията на бюджета е важно до толкова, доколкото да се даде държавната гаранция за облигационната емисия на Гаранционния фонд. При всички случаи, това няма да повиши държавния дълг. Оценката на Гаранционния фонд е, че ако не могат да емитират пълния размер облигации в размер на 1.6 млрд. лева, то тогава другата част от парите ще бъдат осигурени на фонда от държавата в определен срок. При всички случаи обаче трябва да се премине към изплащане на депозитите. 

Разпродажбата на активи и последващите покупки на активи са на базата на кредити, но това е съвсем отделна тема, която е в правомощията на контролния орган и на правоохранителните органи. 

Преди месец Виенският фонд EPIC внесе план за преструктуриране на КТБ, но дали се работи по него и има ли подписано някакво споразумение, Порожанов не успя да отговори. 

Порожанов опроверга появилата се в публичното пространство информация, че Министерство на финансите е изготвило законопроект за изплащане на депозитите с облигации. Ако тази тема е дебатирана, тя е свързана с недостига от 1.6 млрд. лв. и опцията този ресурс във фонда да бъде чрез тяхна облигационна емисия. Другият вариант е този ресурс да се осигури чрез ликвидна подкрепа от страна на държавата. 

Финансовият министър коментира, че позицията на страната ни е изготвена от Министерство на финансите, Гаранционния фонд и БНБ и ще бъде изпратена до ЕК още днес. Той допълни, че в рамките на тази досъдебна фаза правителството е трябва да отстрани две несъответствия – да изготвим промени в Закона за гарантиране на влоговете, който да бъде синхронизиран с европейското законодателство и да се осигури частичен достъп до депозитите.

Законопроектът е на работна фаза. Той ще бъде изпатен в ЕК до 30 октомври и в началото на ноември ще бъде внесен за одобрение от Министерски съвет, след което и от Народното събрание.


С БНБ водихме един неползотворен дебат по отношение на това кой трябва да изготви и кой трябва да разгледа плана за преструктуриране на банката, както и за това дали трябва да бъде нает независими международен финансов консултант", заяви финансовият министър. Според Порожанов това е в компетенциите на БНБ и квесторите.


Според него писмото на БНБ от понеделник звучи несериозно, тъй като министърът на финансите има съвсем други правомощия. "За съжаление тук нямахме ползотворно сътрудничество. Отговорностите за развитието на КТБ по закон са на Надзорния орган на БНБ", допълни Порожанов. До края на деня той ще изпрати писмо до БНБ в отговор на изявлението от началото на седмицата.

Освен да се изпълни ангажимента и да бъдат отстранени законовите несъответствия, се предвижда да бъдат направени промени за ревизиране на правната рамка по отношение на мерките за специалния надзор и предприемането на мерките за обезпечаване в най-кратки срокове на достъп на вложителите до  гарантиране на депозитите в банките, поставени под специален надзор. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във