Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Горим с 800 млн. лв. годишно от банкови карти

Губим около 800 млн. лв. годишно заради източване на банкови карти. Почти толкова губи хазната и от измами с ДДС. Това сочат данните на НАП и МВР, цитирани в телевизионни емисии.


Източването на банкови карти е сред най-сложните за разкриване и най-често извършените престъпления.


Почти всяка седмица разбираме, че някъде по света са задържани българи за източване на банкови карти. Нашите представители в този бизнес са едни от най-добрите в световен мащаб.


През 2012 г. има тенденция за намаляване на неистински карти, но и за увеличаване на манипулираните банкомати. Щетите от този тип престъпления са около 1.5 млрд. евро, посочи Филип Гунев, заместник-министър на МВР.


Другата масова измама е свързана с източване на ДДС. В 90% от случаите тези престъпления са дело на международни организирани групи, затова загубите за бюджета на Европейския съюз са още по-внушителни.


За предходните пет години загубите са 6.5 млрд. лв., а доказаните щети са за 4 млрд. лева. Доклад на Европол оцени щетите за целия ЕС на 100 млрд. лв. годишно, добави Гунев.


В същото време българските експерти, които трябва да разкриват тези престъпления, не са много. Затова Европейският съюз финансира България със 154 000 евро за обучение на такива кадри в МВР.


Ще бъдат обучени 140 полицейски служители, ще има четири международни семинара, сподели Георги Арабаджиев от Икономическа полиция.


По време на курса ще бъде издадено и учебно помагало, а МВР разчита първите обучени полицаи да предадат знанията си на останалите си колеги.

Facebook logo
Бъдете с нас и във