Банкеръ Daily

Финансов дневник

Горанов затяга контрола на надзора над банките

Правителството подготвя допълнителни законодателни промени, които да гарантират по-добър надзор над банковата система, съобщи финансовият министър Владислав Горанов по време на днешната среща на бизнеса и правителството. Той не даде повече подробности за новите идеи, но уточни, че ще има промяна в отговорността на колективните надзори и засилване на контрола върху системата.

Горанов коментира, че финансовият надзор над банковата система не е бил добре структуриран и това се е видяло по време на кризата с КТБ през лятото.

"Неписаното правило "Парите обичат тишината" не е повод да се премълчават или прикриват неудачите в системата", смята още той. Според него случилото се с КТБ не е чисто банков казус, а показва липсата на държавност, която да действа. Финансовият министър призна, че няколко месеца правителството наблюдава проблема, без обаче да има инструментите да го реши.

"Банковата криза в КТБ показа, че обществото няма имунитет да забелязва натрупването на диспропорции. В същото време въпреки неудачите случилото се с банката с отнет лиценз не е разклатило цялата финансова система", успокои Горанов. Той увери, че банковата ни система е стабилна и доказателство за това е, че 2% от влоговете, изплатени на клиентите на КТБ, са напуснали банковата система.

Финансовият министър увери бизнеса, че няма да променя данъчната система и оцени високо данъчния модел. Горанов подчерта още, че мястото на България е в еврозоната и това е въпрос на стратегически приоритет.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във