Банкеръ Daily

Финансов дневник

Горанов запазва старата и по-висока такса за хазартни услуги

Министерството на финансите обяви, че ще запази предишния вариант на държавната такса за хазартните оператори.

Такса от 15% върху стойността на направените залози ще плащат компании, които предлагат традиционна лотария, томбола, моментна лотария – тото, лото, бинго, кено и техните разновидности, игрите със залагания върху резултати от спортни състезания и надбягвания с коне и кучета, игрите със залагания върху случайни събития и със залагания, свързани с познаване на факти, с изключение на онлайн залаганията.

За хазартните игри, при които участниците играят един срещу друг и организаторът на хазартни игри само организира провеждането им, за което събира такси и комисионни за участие. Ще се дължи държавна такса за поддържане на лиценз в размер на 20 на сто върху стойността на получените такси и комисионни.

"И при сега действащата разпоредба, и след промените, се запазва режимът на облагане, а именно: когато организаторът организира хазартната игра и получава залозите по нея дължи държавна такса в размер на 15 % върху получените залози. При организиране, например, на покер турнир, при който участниците играят един срещу друг и организаторът на хазартни игри само организира провеждането на покер турнира и събира такси и комисионни за това, ще дължи държавна такса 20 % върху получените от играчите такси и комисионни", се казва в съобщението на финансовото министерство. 

Според министерството основната цел на промените е, от една страна, да се създаде правна сигурност за организаторите на хазартни игри, като ясно се разграничат какви са дължимите държавни такси за отделните видове хазартни игри. От друга страна, беше предложен моделът за определяне на дължимата държавна такса за онлайн залаганията да бъде приложен и по отношение на традиционния хазарт, с цел равнопоставеност и въвеждане на добрите европейски практики.


Борисов към "сините" фенове: Акциите на "Левски" трябва да са при вас


Действащата към настоящия момент разпоредба разграничава двете хипотези на формиране на „основа“, върху която се събират държавни такси за поддържане на лиценз за организиране на определени от закона хазартни игри.

В едната хипотеза „основата“ са стойността на постъпилите залози за традиционна лотария, томбола, моментна лотария – тото, лото, бинго, кено и техните разновидности, игрите със залагания върху резултати от спортни състезания и надбягвания с коне и кучета, игрите със залагания върху случайни събития и със залагания, свързани с познаване на факти, с изключение на онлайн залаганията

Във втората хипотеза са събраните такси и комисионни за участие, в случаите, когато се събират такси и комисионни за участие.

Предишното предложение в закона предвиждаше вместо сегашните 15% върху стойността на залозите таксата да бъде 25 на сто върху разликата между залозите и изплатените печалби на участниците, т.е. съществуваше хипотеза, че приносът на хазартните компании към хазната ще намалее.


Валери Симеонов: Това беше моя звезден миг, Божков не е безобиден


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във