Банкеръ Daily

Финансов дневник

Горанов взе две оставки в НАП, но няма да отстранява Галя Димитрова

Двама ръководителите на дирекции в Националната агенция за приходите са уволнени, съобщи министърът на финансите Владислав Горанов пред журналисти в Народното събрание. Става дума за чиновници, отговарящи за информационната сигурност и IT звеното на НАП. Финансовият министър, който по закон пряко контролира приходната администрация, засега не предвижда отстраняването на директора Галя Димиторва. 

"Ние сме жертви, както всички вие, на едно криминално деяние, целите на което надминават обикновеното хакерство. Не съм чул шефа на ЦРУ да напусне след "Уикилийкс", отговори Горанов на въпрос за оставката на Димитрова. 

Според Владислав Горанов не трябва да се "обезглавява" приходната администрация, когато един успешен неин ръководител заедно с Агенция "Митници" е успял да увеличи с 50% данъчните приходи за последните няколко години.

"Отговорността, докъдето има пропуски, се носи и ще бъде понесена от тези, които са пряко отговорни за тях. Със същите аргументи тези, които причиниха това, искаха и правителството да си тръгне. Ние сме жертва, ние не сме извършители на престъплението. Изводите за нас са, че балансът между повече електронни услуги и по-голяма сигурност е много тънък и трябва да бъдем по-прецизни", каза още той.

По думите му от изтеклите данни на 5 млн. граждани не може да се направи обосновано предположение за имущественото им състояние и не могат да бъдат засегнати, освен ако не се извършат много други престъпления. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във