Банкеръ Daily

Финансов дневник

Горанов "вярва" на шефката на НАП за всичко, освен за информационната сигурност

Финансовият министър Владислав Горанов не снема доверието си от изпълнителната директорка на Националната агенция за приходите Галя Димитрова въпреки безпрецедентната хакерска атака и изтеклите лични данни на милиони граждани. "Директорът на НАП е изключително добър професионалист. Имам й пълно доверие за всичко, освен за информационната сигурност", обяви Горанов пред журналисти. Той увери, че ще разговаря с шефката на приходната агенция, но в момента Димитрова била в отпуск. 

"Не сте я виждали пред камери, тъй като е в платен годишен отпуск. Едва ли си изкарва добре", каза още министърът на финансите. Той се изказа лаконично и по отношение на тестовете за сигурност на системите на НАП. 

"Тепърва ще установяваме какви точно са пропуските и на кого са. Това, което сме предприели веднага след установяването на изтичане на информацията е с целия наличен ресурс и експертиза, която имаме. В това число сме възложили на "Информационно обслужване" да извърши одит на системата и анализ на здравината й, за да се предотврати поне за бъдеще този пропуск. Никой не е очаквал едно от новите приложение ще бъде толкова уязвимо", каза още Владислав Горанов. 

Както "Банкеръ" съобщи, досега НАП не е правила тестове за сигурност на своите системи. Едва след хакерската атака е започнат одит на информационните системи. От изказване на говорителя на агенцията стана ясно, че при проверката след кибератаката е установено, че не само една услуга, предлагана от НАП, е рискова."Установили сме рискови електронни услуги и в момента достъпът им е ограничен", заяви в четвъртък Росен Бъчваров. 

Също така проверка започва и Комисията за защита на личните данни. Ръководителят ѝ Венцислав Караджов обясни, че ще бъдат проверени всички услуги, разработени от дирекциите в НАП


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във