Банкеръ Daily

Финансов дневник

Горанов: Ще кандидатстваме за чакалнята на еврозоната до юни

България се очаква да кандидатства за присъединяване към Европейския валутен механизъм, известен като ERM-2, до юни тази година като предварителна стъпка към приемането на страната в еврозоната и еврото. Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов, съобщиха Ройтерс и БНР.

"По никакъв начин не можем да представляваме какъвто и да било риск за еврозоната", допълни Горанов, визирайки обвързаността на българския лев към еврото през последните две десетилетия, както и силните икономически фундаменти на България - критерии, които отговарят на тези, необходими за членство в еврозоната.

Говорителка на финансово министерство потвърди, че става въпрос за подаване на молба за присъединяване към ERM-2 през първата половина на 2018-а година.

От Европейската комисия посочиха, че подкрепят подобен ход, но допълниха, че не всички 19 членове на единния валутен блок се чувстват комфортно по отношение на идеята за присъединяването на България.

Ройтерс напомня, че България има фискален излишък, инфлацията е под контрол, а страната е една от най-слабо задлъжнелите държави - членки на ЕС.

През юни 2017 г.  България видимо ускори дипломатическите разговори с лидери в Европа в посока приемане на страната в т.нар. чакалня на еврозоната (механизма ERM II). Три до пет години след влизането в ERM е реалистично да се мисли за изчезването на лева, прогнозира тогава министърът на финансите Владислав Горанов. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във