Банкеръ Daily

Финансов дневник

Горанов се надява преди края на годината да влезем в "чакалнята на еврозоната"

Финансовият министър Владислав Горанов прогнозира, че преди края на годината България може да влезе във валутно-обменния механизъм ERM II, по-известен като "чакалнята на еврозоната". "Не виждам пречка да се случи", заяви Горанов на икономически форум в Пловдив. 

Той увери, че правителството няма да промени данъчната си политика до края на мандата. По думите му борбата със сивата икономика остава основен приоритет. Горанов отчете ръст от 3% в индустрията, а също и в услугите. "Бурните ветрове, които рано или късно идват, все още не са на наша територия. Ниските лихви в Западна Европа са слънчево време, което всеки трябва да използва да си ремонтира покрива", каза още финансовият министър.

България още миналото лято изяви желание да установи тясно сътрудничество с ЕЦБ и едновременно с това да бъде приета в ERM II. Процесът започна с прегледа на активите и стрес-тестовете в подбрани от ЕЦБ банки. В случая става дума за шест трезора - "УниКредит Булбанк", "Банка ДСК", Обединена българска банка, Първа инвестиционна банка, Централна кооперативна банка и Инвестбанк. Резултатите от проверката у нас се очакват в следващия месец. 

След това БНБ и правителството ще изпратят до Европейската комисия, Еврогрупата и ЕЦБ заявка за членство във валутния механизъм. Ще бъде насрочена и дата за начало на преговорите с ЕЦБ, Еврогрупата и Европейската комисия, в рамките на които евроинституциите ще оценят изпълнението на поетите ангажименти от наша страна. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във