Банкеръ Daily

Финансов дневник

Горанов: С Бюджет 2015 търсим начин да се вместим в дефицит от 3%

С бюджета за 2015 година правителството търси начин да се вмести в разрешения от Брюксел дефицит от 3% и така да избегнем наказателна процедура срещу България. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество. По-рано днес от Българската стопанска камара разкритикуваха проектобюджета на ГЕРБ. Според тях той повтаря основната структура на приходи и разходи от предишни години. Синдикатите също заявиха, че са недоволни от заложените в бюджета параметри.

Горанов уточни, че бюджетът ще е с дефицит от над 3% от БВП единствено през тази година.

"Правителството ще се опита чрез фиска да създаде условия за увеличаване на инвестициите и импулс на крехкия икономически растеж. Всички забавени плащания по европейски проекти да бъдат разплатени и така ще се налее ликвидност, ще се намали междуфирмената задлъжнялост и ще се увеличи потреблението", каза Горанов.

Финансовият министър изрази надежди, че тази година дефицитът на касова основа на бюджета ще е 3.7 -3.9% от БВП, а на начислена основа - 3 - 3.6 на сто от БВП. Приходната част е консервативно планирана, посочи той и даде да се разбере, че ще се търсят законодателни промени, които да подпомогнат приходните администрации.

Горанов увери, че в новия бюджет са заложени и държавни гаранции за подкрепа за Фонда за гарантиране на влоговете.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във