Банкеръ Daily

Финансов дневник

Горанов: Растежът може да се ускори до над 4%

Пред растежа в България има много резерви и при ново управление на ГЕРБ тези 3,6 и 3,5 процента, които досега отчитахме, спокойно могат да се ускорят до над 4 процента, коментира бившият финансов министър Владислав Горанов на европейски форум, организиран от ГЕРБ, на тема "Предприемачество за растеж", съобщи БТА.

"Пред растежа в България има изключително много резерви, които не са се реализирали дори в мандата на скорошното правителство. Тепърва има възможност за ръст на кредитирането и за продължаващ ръст на инвестициите. Това, което се коментира за спад на инвестициите, е изключително спекулативно и ще се види от окончателните данни за 2016 г.", обясни Горанов.  

Бившият финансов министър обясни, че около 3-3,5 процента от БВП ежегодно са преките чуждестранни инвестиции у нас. Най-големият ресурс остава вътрешното потребление, което все още има потенциал да расте. Според него най-голямото предизвикателство пред управлението е да създадеш спокойна и предвидима среда, за да може предприемчивостта на българина да се прояви отново. 

Горанов подчерта, че основният проблем на предприемачеството в България е регулацията и достъпът до финансиране, смята Горанов. По думите му Европа плува в ликвидност, но парите трудно стигат до бизнеса, защото е по-малко предприемчива от останалите континенти. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във