Банкеръ Daily

Финансов дневник

Горанов: При загуба на втория тур, подаваме оставка

При загуба на балотажа на президентските избори на 13 ноември, "в момента, в който се окаже, че нямаме подкрепа в обществото, ние ще върнем властта в ръцете на хората". Това заяви финансовият министър Владислав Горанов пред БНТ.

Той обясни, че при подаване на оставка, внесените законопроекти ще бъдат заличени и даде пример с проекта за бюджет за догодина, който предстои да бъде гледан от Народното събрание. "Ако подадем оставка, все едно не сме внесли бюджета и тогава ще трябва да бъде внесен от някое друго правителство", смята Горанов.

Той допълни, че все пак предпочита Цачева да бъде следващият държавен глава и вярва, че това ще се случи. Горанов посочи, че ако хората искат промяна и не харесват това, което кабинетът прави, а БСП може да им предложи решение, "изпълнителната власт ще бъде освободена от нас".

"Проблемът е каква промяна могат да предложат хората, застанали зад Радев", смята финансовият министър. Той посочи, че президентът има ограничени правомощия в изпълнителната власт и заяви, че е наивно кампанията да минава в говорене за пенсии и социална политика.

В коментар за бюджета Горанов посочи, че външният дълг в края на тази година ще бъде около 25-25.5% от брутния вътрешен продукт, а следващата година ще намалее чувствително. "Нямаме причина при балансиран бюджет, и излишък, при който ще приключи годината, да се трупа дълг", каза Горанов. Той добави, че страната е на едно от челните места по най-нисък дълг, а успешните усилия на институциите да се подобри събираемостта са намалили зависимостта от теглене на нови заеми.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във