Банкеръ Daily

Финансов дневник

Горанов преговаря с четири банки за мостови заем

"Сосиете Женерал Експресбанк" и "УниКредит", както и британскaта "Ейч Ес Би Си" (HSBC) и американската "Сити" (Citi) са четирите банки, с които министърът на финансите Владислав Горанов ще преговаря за отпускане на краткосрочен мостови заем за България при унифицирани условия. Това става ясно от взетото днес решение на Министерски съвет. Заемът ще бъде погасен с постъпления от емисия облигации на международните капиталови пазари през 2015 година.

Кабинетът одобри още подготовката за поемането на външен държавен дълг, включително чрез емисии на държавни ценни книжа на международните пазари, както и на средносрочна програма за емитиране на дълг на международните капиталови пазари, чиито размери в рамките на 2014-а не могат да надвишават 3 млрд. лева.

Външното финансиране се предвижда да бъде използвано за осигуряване на финансиране на държавния бюджет, свързано с очакванията за по-висок дефицит, необходимостта от предоставяне на заем за Фонда за гарантиране на влоговете в банките, както и за обезпечаване на ликвидна подкрепа за банки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във