Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Горанов пое финансовата щафета

"Няма да има проблем с гарантираните влогове в КТБ. Дори да не се приеме навреме актуализацията на бюджета, има достатъчно ресурси във фискалния резерв, за да се изплатят гарантираните влогове на гражданите." Това заяви новият министър на финансите Владислав Горанов, когато приемаше поста от служебния му предшественик Румен Порожанов.
Не са така розови обаче нещата с парите на държавните предприятия, болници и училища, депозирани в Корпоративна банка.

"Осъзнавам, че в някои от тези предприятия може да има проблем, но решението за КТБ е в рамките на предвидените законови механизми. Държавните предприятия са равнопоставени с всички други кредитори на Корпоративна търговска банка. И в този смисъл дали е целесъобразно да търсим ресурс за подкрепа ще е въпрос на индивидуален подход", отговори Горанов на въпрос дали държавата може да подкрепи по някакъв начин тези структури.

Според новия финансов министър трябва да се прецени дали това са най-приоритетните разходи, дали те да бъдат включени в бюджета до края на годината, или в следващия финансов план.

"Бюджетът е доста затруднен, знаете, че отиваме към свръхдефицит. Най-лесно е да се каже, че искаме да помогнем, но като се има предвид какво е състоянието на публичните финанси, не съм оптимист", допълни Горанов.

Румен Порожанов  заяви, че предава Министерството на финансите в много сериозни ръце. Горанов също благодари на Порожанов, че е успял да се справи с държавните финанси в тежка политическа и финансова ситуация.

"Първата ми задача ще бъде да се опитам да възстановя принципите на  по-консервативното управление на публичните финанси. Но намаляването на бюджетния дефицит не означава на всяка цена бюджетните системи да бъдат поставени на колене", подчерта новият министър. И допълни, че заиграването с публичните финанси и неконсервативното планиране винаги подлага на риск всички държавни сектори и държавата като цяло.

По отношение на актуализацията на бюджета за 2014-а Горанов призна, че е запознат с предложението на служебното правителство. "Актуализацията трябва да даде отговор на въпроса откъде ще дойде финансирането за изплащането на гарантираните влогове в КТБ, въпреки че и в момента фискалният резерв разполага с достатъчно ресурс." Колкото до бюджета за следващата година, Горанов обясни, че предстои той да бъде обсъден с екипа на Министерството на финансите, така че в него да намери място финансирането на политиките, които са заложени в управленските приоритети на новото правителство.

"Бюджет за 2015 г ще има преди края на 2014 г.",- увери финансовият министър. 

Под ръководството на Владислав Горанов финансовото ведомство ще извърши анализ и реформа в областта на приходните администрации.

"Не се отказваме от обединението на НАП и Агенция "Митници" в една обща приходна агенция", каза министърът и допълни, че положителните ефекти от това ще се изразят в подобряване на координацията и в по-добро териториално покритие на контролните функции на органите по приходите.

Горанов съобщи, че заместник-министърът на финансите в служебното правителство Кирил Ананиев запазва поста си.

"Поемането на дълг не е самоцел. То е, за да се финансира превишението на разходите над приходите. Нашите усилия ще бъдат да намалим поемането на нов дълг най-малкото в две посоки - чрез увеличение на приходите и чрез оптимизация на разходите", заяви Горанов във връзка с намеренията за нов външен заем.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във