Банкеръ Daily

Финансов дневник

Горанов: Пенсионната реформа няма да създаде тематична коалиция между ГЕРБ и ДПС

Финансовият министър Владислав Горанов увери, че реформата в пенсионната система няма да създаде тематична коалиция между ГЕРБ и ДПС, които единствено подкрепиха поправките, предложени от хората на Борисов. Малко преди коледните празници депутатите приеха на второ четене промените в Кодекса за социално осигуряване, с които бе дадено право, родените след 1959 година българи да прехвърлят парите си от частните пенсионни фондове в НОИ. Това предизвика недоволство от страна на Реформаторския блок и БСП, които заподозряха ГЕРБ и ДПС в задкулисни договорки. Пенсионните фондове пък предупредиха, че това е равносилно на национализация.

Според финансовия министър нямало никаква интрига. "Започваме преговори със социалния министър Ивайло Калфин и предстои всичко, което сме анонсирали, да бъде обсъдено", изтъкна Горанов, който участва в дискусия, организирана от МВР за реформите във ведомството.

Със старта на новия политически сезон се очаква да започнат разговорите за промени в пенсионната система под ръководството на социалния министър Ивайло Калфин.До 31 март предстои да бъде изготвен дългосрочен и завършен комплект от решения за пенсионната система, който да бъде подкрепен от всички политически сили.

Според финансовия министър започващите първа работа трябва да изберат дали ще се осигуряват и в НОИ и в частен фонд. Ако до една година не го сторят, осигуровките им ще отиват изцяло в НОИ, предвиждат готвените промени в Кодекса за социално осигуряване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във