Банкеръ Daily

Финансов дневник

Горанов отказва да намали ДДС за хотелиерите и ресторантьорите

S 250 cb33ec14 3eca 428e 973d 0bd46c0d3220
S 250 26581a99 b820 4ba2 8c5f 72bbcd5c30b5
S 250 5457a6e5 db4a 4ad8 9e0b 2bd90663f121
S 250 af3d6b3f 1d42 4fbf 9619 419dada12f78

Протестите срещу Наредба Н-18 са за прикриване на грешния модел на правене на бизнес. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов на среща с НАП и представилите на бизнеса в Министерския съвет, посветена на правоприлагането на Наредба Н-18. 

Горанов обясни, че наредбата е само инструмент за по-справедливо третиране на взаимоотношенията при правенето на бизнес.

Според финансовия министър новата наредба за касовите апарати се използва от бизнеса като смокинов лист.

По време на срещата стана ясно, че Горанов не предвижда да намали ДДС за хотелиерите и ресторантьорите, каквито бяха част от техните искания. 

Той припомни, че на последната среща представителите на малкия и среден бизнес, хотелиери и ресторантьори поставили доста въпроси. "Ние останахме с впечатлението, че голяма част от тези въпроси не са пряко свързани с наредбата или голяма част от аргументите, които се използват, са свързани с въпросите, които стоят около наредбата. Идеята на днешната среща е да поставим началото на един открит пред публиката дебат, на който да чуем дали представителите на отделните браншове подкрепят философията на наредбата", подчерта финансовият министър.

Той е на мнение, че ако има неразбиране за принципите на мярката, трябва да се започне дебата от началото. Според Горанов ако не се постигне подкрепа именно за принципите, трябва да се търси общо разбиране каква е функцията на приходната администрация и къде са проблемите в неформалната икономика.

"Ако се обединим около принципите за това, което всички целим - по-справедлива икономическа среда и равноправно третиране на икономическите субекти, ще ни е по-лесно да продължим", изтъкна ресорният министър. Той посочи, че голяма част от въпросите, които се чуват в публичната среда, се дължат на неразбиране. Една част от съпротивата се поражда именно, защото наредбата постига определени цели, поне като философия. А събирането на повече приходи при ниска данъчна тежест, не е самоцел.

Финансовият министър посочи, че да се събират повече приходи при най-ниската данъчна тежест в Европа и при най-ниската преразпределителна роля е единственият шанс в среда, в която 30 години след прехода обществото възлага изключително големи надежди на държавата и нейната преразпределителна роля.

Горанов отчете, че преразпределителната роля на България е третата най-ниска в Европа. "От една страна искаме да сме солидарни към разходите, а от друга - да има много либерален подход към приходната част на бюджета", каза той

От своя страна изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова посочи, че са проведени над 300 срещи с представители от всички браншове, за да се уточнят всички въпроси и да се намерят технически решения. В резултат на активния диалог с бизнеса били създадени алтернативни възможности за електронната търговия, за лекарите и медицинските заведения, за които било дадено възможност да се използват облекчени и модерни софтуери.

Към момента в НАП са регистрирани около 900 софтуера за управление на продажбите, а други 130 са в процес на вписване. Димитрова счита, че идеята на приходната администрация за ограничаване на сивата икономика среща разбиране от търговците и независимо от дискусиите, десетки търговци вече работили съгласно наредбата.

Министърът на финансите обясни, че след хакерската атака в НАП от средата на миналата година, върви проект за подмяна на техническата обезпеченост на агенцията на стойност милиони левове. От АИКБ пък поискаха по-добра дефиниция и разграничаване на производствения процес от другите процеси.

Facebook logo
Бъдете с нас и във