Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Горанов отчете напредъка за еврото

Министърът на финансите Владислав Горанов обсъди на работна среща с посланиците на страните от еврозоната и на Дания напредъка по мерките в плана за действие за приемането на България във ERM-ІІ и в  Банковия съюз, както и икономическото развитие на страната ни. В срещата, проведена на 25 февруари, участваха също и управителят на Българската народна банка Димитър Радев, заместник-председателят на Комисията за финансов надзор Бойко Атанасов и заместник-министърът на финансите Маринела Петрова, която презентира изпълнението на мерките.

Финансовият министър посочи, че България е поела ангажимент до средата на тази година да бъдат насочени допълнителни усилия за засилване на рамката на надзора в банковия и небанковия финансови сектори, за подобряване на рамката на несъстоятелността и за засилване на мерките за борба с изпирането на пари и модернизиране на управлението на държавните предприятия. Според него  с изпълнението на тези ангажименти правителството цели да покаже на европейските си партньори, че  България достига до този етап  от европейската си интеграция неслучайно, а това е резултат от упорити и целенасочени усилия.

Министър Горанов увери участниците в срещата, че българското правителство ще продължи да работи за финансовата и макроикономическата стабилност на страната и ще следва мисията си за поддържане на устойчиви и прозрачни публични финанси  и за създаване на условия за икономически ръст. В последвалата дискусия дипломатите от еврозоната и Дания изразиха наблюденията си от протичащия процес и споделиха мнения относно представения напредък.

Часове преди срещата рамо на  Горанов даде бившият вицепремиер в царското правителство Николай Василев.

"България е готова за еврозоната. Очаквам в т.нар. чакалня да влезем  в близката година. Причината за забавянето ни е финансовата криза отпреди десет години и оттогава членките й не искат всеки в еврозоната, но като цяло България за никъде не бърза по принцип, заяви Василев.

"Влизайки в еврозоната, ние ще бъдем по-богати и ще имаме повече инвестиции. Няма такова нещо, че цените у нас ще се увеличат или пък ще обеднеем. Това са измишльотини. Напротив, ще бъдем по-щастливи и по-богати", заключи Василев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във