Банкеръ Daily

Финансов дневник

Горанов оглави ЕКОФИН

Министърът на финансите Владислав Горанов застана начело на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН) за първите шест месеца на 2018 г.
Той води срещата във вторник (23 януари) в Брюксел, на която се обсъждат икономическия и паричен съюз, както и необслужваните заеми в банковия сектор. Програмата на българското председателство също е включена в дневния ред.

По друга точка от дневния ред бяха премахнати 8 юрисдикции от списъка на несътрудничещите с ЕС за данъчни цели. Това се направи след ангажименти, поети на високо политическо равнище за преодоляване на опасенията на ЕС. 

Барбадос, Гренада, Република Корея, САО Макао, Монголия, Панама, Тунис и Обединените арабски емирства се преместват в отделна категория юрисдикции, подлежащи на строго наблюдение. 

Съветът постигна съгласие, че премахването на списъка е оправдано в светлината на експертната оценка на ангажиментите, поети от тези юрисдикции, за справяне с установените от ЕС недостатъци. Във всеки случай ангажиментите бяха подкрепени с писма, подписани на високо политическо равнище. 

"Процесът ни на регистрация вече е доказателство за неговата стойност ", каза Владислав Горанов, министър на финансите на България, който понастоящем е председател на Съвета. 

"Юрисдикциите по целия свят са работили усилено, за да поемат ангажимент да реформират своите данъчни политики . добро данъчно управление в световен мащаб. " Решението оставя 9 държави в списъка на юрисдикциите, които не сътрудничат, от 17, обявени първоначално на 5 декември 2017 г. 

Това са американската Самоа, Бахрейн, Гуам, Маршалските острови, Намибия, Палау, Сейнт Лусия, Самоа и Тринидад и Тобаго. Списъкът също така съдържа препоръки за стъпките, които трябва да предприемете, за да бъдат премахнати. 

Списъкът на ЕС има за цел да насърчи доброто управление на данъчното облагане в световен мащаб, като увеличи максимално усилията си за предотвратяване на избягването на данъци , данъчните измами и укриването на данъци. 

Той беше подготвен през 2017 г. успоредно с глобалния форум на ОИСР за прозрачност и обмен на информация за данъчни цели. Докато списъкът се преразглежда най-малко веднъж годишно , работната група, отговорна за подготовката му ("кодекс за поведение"), може да препоръча актуализация по всяко време.

Facebook logo
Бъдете с нас и във