Банкеръ Daily

Финансов дневник

Горанов: Официална молба за членство в Еврозоната би била рискована

Водим постоянни консултации с нашите партньори от еврозоната. България отговаря на формалните критерии, с изключение на показателя за сближаването. Това заявява финансовият министър Владислав Горанов в интервю за "Блумбърг".

"За съжаление сме далеч под равнището от 70 % от БВП на глава от населението спрямо средните стойности за еврозоната, което другите държави имаха към момента на присъединяването си към единната валута", припомня той. Горанов изразява убеждението си, че разширяването на еврозоната е и политически процес: "Европа трябва да бъде по-голяма и по-единна, за да запази своята конкурентоспособност и да преодолее световните предизвикателства, идващи от Азия, Русия, Латинска Америка. Интеграцията следва да продължи с бързи темпове."

Финансовият министър напомня, че страната ни е една от малкото държави, които упорито се стремят към присъединяване към единната валута и, освен формалните критерии, има и множество политически аргументи в подкрепа на това. "Една официална молба за членство би била рискована. Трябва да убедим нашите партньори, че трябва да бъдем част от този паричен съюз", обръща внимание той, като уточнява, че определен срок за това няма. „Ще кандидатстваме, когато разберем, че сме готови и че молбата ни няма да бъде отхвърлена", обяснява той.

В отговор на въпрос министър Горанов отбелязва: "Не мисля, че банковият сектор носи някакви рискове за икономиката. Стрес тестовете и прегледът на качеството на активите през 2015/2016 г. преминаха много добре. Очаквам банките да бъдат по-активни, така че увеличеното кредитиране да осигури допълнителен потенциал за икономически растеж". Той допълва, че равнището на необслужваните кредити намалява и банковата система има капацитета да намали равнището им до средното за ЕС през следващите 3 години.

Горанов посочва, че след като станат ясни данните за второто тримесечие, е възможно кабинетът да повиши прогнозата за икономическия растеж за тази година до 3,9 %. Очакванията му са бюджетният дефицит тази година да бъде по-нисък от заложената цел. "Няма никакъв фискален риск. Успяхме да убедим коалиционните партньори на правителството, че бюджетът не може да бъде увеличаван толкова, колкото биха искали те", коментира той. Според него сме натрупали достатъчно бюджетни резерви и няма да има никаква нужда от външно финансиране за тази и евентуално за следващата година.

По отношение на АЕЦ „Белене" министърът на финансите уточни: "Търсим варианти за завършване на проекта чрез частни инвестиции, без никакви държавни гаранции, гарантирано закупуване на енергията или гарантирани цени на енергията. Има предварителен инвеститорски интерес."

Владислав Горанов казва още, че ако проектът е жизнеспособен като частна инвестиция, той ще бъде завършен. В противен случай, ще се търсят други варианти, които биха могли да включват използване на реакторите за увеличаване на капацитета на АЕЦ „Козлодуй".

Facebook logo
Бъдете с нас и във