Банкеръ Daily

Финансов дневник

Горанов очаква през 2021 г. средната заплата да стане 1500 лева

Според прогноза на финансовото министерство, която е базирана на предварителни неофициални данни, е съвсем постижимо достигане на средна заплата през 2021 г. между 1400 и 1500 лева. 

"Очакваният икономически растеж за следващите три години е около 3,3 на сто за всяка една година от прогнозния период", обяви финасовият министър Владислав Горанов заяви по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество. 

"Растежът ще бъде леко по-нисък от очакваното тази година ниво от 3,4 на сто. Основните двигатели на растежа, измерени през елементите на БВП по метода на крайното използване, са вътрешното търсене - както по линия на потреблението, така и по линия на инвестициите. Частните потребителски разходи се очаква да запазят сравнително висок темп на растеж, каза министърът. Положително влияние върху потреблението ще има и увеличението на разходите за персонал, който се предлага за публичния сектор", обясни Горанов. 

Съветът за тристранно сътрудничество разглежда днес финансовата рамка за догодина. В нея са включени бюджетите на Здравната каса, Държавното обществено осигуряване и Републиканския бюджет. Догодина бюджетът ще е балансиран - т.е. без дефицит или излишък. Общо хазната ще разполага с близо 47 милиарда лева приходи, като всичките се предвидени за разходване.

Очаквано - догодина минималната работна заплата ще бъде 610 лева, което ще бъде и минимален осигурителен праг. За поредна година управляващите ще се опитат да вдигнат рязко осигуровките на тютюнопроизводители и земеделски стопани, които в момента се осигуряват върху 400 лева. Максималният осигурителен праг се запазва на 3 000 лева, а от 1 юли догодина пенсиите ще бъдат увеличени с 6,7 на сто.

Повече пари ще има за възнаграждения в бюджетната сфера и за учителите. Освен образованието, управляващите извеждат като приоритет и здравеопазването. Касата ще разполага с близо 400 милиона лева повече, като са заложени повече пари за болнична помощ и за лекарства.

Проектът за републикански бюджет беше публикуван в петък вечер, докато финансовите рамки за Здравната каса и общественото осигуряване вече са одобрени от надзорните съвети на съответните институции. След като бъде разгледани от социалните партньори, трите проектозакона трябва да бъдат одобрени от кабинета и внесени в парламента до 31-ви октомври.

Facebook logo
Бъдете с нас и във