Банкеръ Daily

Финансов дневник

Горанов: Облагането на хазарта в България е по европейски модел

Министърът на финансите Владислав Горанов защити модела, по който се облага хазартната дейност в България, въпреки че в последно време има критики към правителството покрай казусите с Васил Божков. Горанов отговаря на депутатски въпрос от БСП за "нова концепция за облагане на хазартните игри", обявена от министъра преди четири години, която обаче така и не бе реализирана.

На фона на обвиненията към Божков, че хазартните му дружества са лишили държавната хазна от 700 млн. лв., Горанов заяви, че действащият модел на облагане в хазарта в България в много голяма степен се доближава до моделите на облагане на хазартна дейност в европейските държави с най-развит хазартен пазар и е съобразен със спецификите на националния пазар.

Той обясни, че не се е стигнало до реформа в облагането на хазарта, тъй като облагането на хазартна дейност в България винаги е било фокус на общественото внимание и всяка промяна в обема и вида на облагане подлежи на различни интерпретации дали това е най-подходящият и справедлив модел за хазартния пазар в страната. 

По думите му това е бил аргументът новата концепция за облагането, която е била разработена още през 2015 г., да не бъде внесена в Народното събрание. В нея е било заложено облагането с данък на брутната печалба от хазартна дейност. То обаче изисквало въвеждането на сложна система, която да се ползва от организаторите на хазартни игри за определяне на брутна печалба като данъчна основа и от приходната администрация за осъществяване на контрол, което би довело до значително увеличаване на административната тежест.

"Сами разбирате, че никой не може да бъде накаран насила да реализира законодателна инициатива, доколкото това е само право, а не задължение по Конституция", коментира министърът и допълни, че е разсъждавано по различните аспекти на облагане в страните от ЕС, но е преценено, че не се налага промяна на модела на облагане.

За проблемите за хазната и хазартния бизнес на Васил Божков, финансовият министър напомни, че за наказателна отговорност компетентният орган е прокуратурата. По думите му държавното обвинение работи активно по темата, свързана с незаконосъобразно поведение от страна на Държавната комисия по хазарта.

По време на петъчния парламентарен контрол депутатите от БСП инициираха разисквания по темата за хазарта с министъра на финансите Владислав Горанов. Искането е подписано от над 60 депутати от групата и бе внесено от социалиста Румен Гечев. Дебатът ще се състои на 26 юни, когато е насрочен следващият парламентарен контрол.

В същото време Васил Божков публикува справки от НАП, според които към 17 юни 2020 г.  не дължи никакви данъци и такси на хазната.  "Всеки, който твърдеше и твърди противното ще бъде съден... Освен всичко, което хунтата открадна и заграби от вас, лишиха хазната и от над 500 000 000 лева, плащани от компаниите ми", коментира укриващият се в Дубай бивш хазартен бос. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във