Банкеръ Daily

Финансов дневник

Горанов недоволен от "ниските местни данъци"

Финансовият министър Владислав Горанов изглежда е недоволен от "изключително ниските местни данъци и данъчни оценки". Горанов поясни, че няма как с приходите от тях да се поддържа и развива инфраструктурата, затова трябвало да се финансира от имуществените данъци.

Засега министърът на финансите не потвърди, че новоизбраните кметове на ГЕРБ ще наложат увеличение на данъците и таксите. 

"Градоначалниците трябва да преценят каква политика да водят и да поемат своята отговорност. Ако решат да задържат ниски данъците и таксите, да бъдат така любезни да не се обръщат към правителството", посочи Владислав Горанов. 

В четвъртък парламентарните комисии приеха на първо четене проектобюджета за 2020 година. Според финансовия министър хипотезата, че залага по-ниски приходи, за да разчита евентуално на някакво преизпълнение, е несъстоятелна, тъй като за 2020 г. приходите като дял от брутния вътрешен продукт нарастват.

Министърът подчерта, че нито лев от преизпълнение на бюджета не може да бъде изхарчен от правителството. Ако има такива средства, то те автоматично отиват за подобряване на бюджетното салдо.

Горанов остро разкритикува решението на "Демократична България" да подкрепи Мая Манолова преди балотажа на местния вот в София. "Вместо те да се обединяват и да търсят нови решения, всеки ден виждаме его върху его. Преди изборите имаше вглеждане в малките фуги, вместо да се видят големите булеварди. Водеше се сериозна кампания за дискредитиране на столичния градоначалник. Тези, които искаха да премахнат ГЕРБ от власт, си представяха, че печелейки София, ще могат да искат промени и на национално ниво. Този генно-модифициран политически организъм, който се появи, е инструмент на всички, които искат да подменят легитимните политически аргументи, с които искаме да управляваме града"- коментира Владислав Горанов пред NOVA телевизия. 

Той е на мнение, че изпълнителната власт не би трябвало да издига кандидати за поста, тъй като съдебната власт трябва да остане независима.

Facebook logo
Бъдете с нас и във