Банкеръ Daily

Финансов дневник

Горанов не знае дали е проверяван от прокуратурата заради партийните субсидии

Финансовият министър Владислав Горанов няма информация дали е част от проверката на прокуратурата за евентуални престъпления, свързани с изплащането на партийните субсидии.  

"Не съм видял списък на прокуратурата. Не са ни канили, викали, призовавали още за обяснения. Ако прокуратурата ми изпрати призовка, за да дам показания, ще разберете", обясни Владислав Горанов пред журналисти в София. 

От думите му стана ясно, че обект на проверка са няколко експерти от Министерството на финансите. "Ако се говори за тезата на прокуратурата, че има извършено престъпление, това тепърва ще се изследва... Дори да допуснем, че тълкуванието на закона, което сме имали 20 години, е некоректно, то нито има умисъл, нито има преднамереност. Разходите не ги е правила държавата, правили са ги партиите", уточни Горанов. 

По повод разпореждането на прокуратурата до 30 дни ведомството да изготви механизъм за контрол на партийното финансиране Горанов каза следното: "Нашето мнение е, че и сега контролните механизми са работещи. Има различно тълкувание как трябва да се прилага законът. Работим върху това, което е казала прокуратурата. Ще се опитаме още повече да подобрим контролните механизми".

Министърът на финансите отново лансира тезата си, че диференцираната ставка на ДДС няма да доведе до спад в цените на конкретните стоки. По думите му Министерството на финансите не подкрепя тези идеи, но ако парламентът промени закона, ведомството ще го изпълнява. 

За покупката на американски изтребители F-16 Горанов прогнозира, че едва ли страната ни ще успее да договори разсрочено плащане. Държавата обаче разполагала с необходимите средства да плати наведнъж. "2 млрд. лв. са много пари, но щом сме членове на НАТО и това е приоритет, вероятно трябва да положим усилия", заяви още Владислав Горанов. 

Той обясни, че все още страната ни преговаря със САЩ и всички детайли по сделката следвало да се изяснят през есента.
                            

Facebook logo
Бъдете с нас и във