Банкеръ Daily

Финансов дневник

Горанов не е оптимист за държавните пари в КТБ

"Дори да не се приеме на време актуализацията, има достатъчно ресурси във фискалния резерв да се изплатят гарантираните влогове на гражданите в КТБ." Това увери при приемането на поста новият министър на финансите Владислав Горанов.

Имаме подготовка за поемането на нов дълг, дори и да се получи някакво процедурно протакане в Народното събрание, сроковете за изплащане на влоговете ще бъдат спазени, категоричен е Горанов.

Не такава сигурност изрази той за възможността държавата да окаже помощ на държавните фирми, болници, учебни заведения и други, които имат депозити над гарантирания размер в КТБк, чийто лиценз за банкова дейност бе отнет от БНБ на 6 ноември.

"Съзнавам, че в някои от тези предприятия би могло да има проблем, но знаете, че отиваме към процедура за свърхдефицит. Трябва да преценим дали това би бил най-приоритетният бюджетен разход", заяви министърът. Той отбеляза, че решението за КТБ се взема в рамките на законовите механизми, според които всички кредитори, в това число и държавните предприятия, са равнопоставени.

Според новия финансов министър трябва да се прецени дали това са най-приоритетните бюджетни разходи, който да намерят място в бюджета до края на годината или в следващия такъв.

"Бюджетът е доста затруднен, знаете, че отиваме към свръхдефицит. Най-лесно е да се каже, че искаме да помогнем, но като се има предвид какво е състоянието са публичните финанси, не съм оптимист", допълни Горанов.

От своя страна Румен Порожанов изрази признателност, като заяви, че предава Министерството на финансите в много сериозни ръце. Горанов също благодари на Порожанов, че е успял да се справи в тежка политическа ситуация и тежка банкова криза и запази самообладание и да управлява министерството по начин, който запазва стандартите на институцията.

"Първата ни задача ще бъде да се опитаме да върнем по-консервативното управление на публичните финанси. Намаляването на бюджетния дефицит не означава на всяка цена бюджетните системи да бъдат поставени на колене", подчерта финансовият министър и допълни, че заиграването с публичните финанси и неконсервативното планиране винаги поставят под риск всички държавни сектори и държавата като цяло.

По отношение на актуализацията, Горанов призна, че е запознат с предложението на служебното правителство. "Актуализацията трябва да даде отговор на въпроса откъде ще се осигури финансирането на изплащането на гарантираните влогове в КТБ, въпреки че и в момента фискалният резерв разполага с достатъчно ресурс всички гарантирани влогове да бъдат изплатени.

Колкото до бюджета за следващата година, Горанов обясни, че предстои той да се обсъди с екипа на министерство на финансите, така че в него да намерят място и  политиките, които са заложени в управленските приоритети на новото правителство.

"Бюджет за 2015 г ще има преди края на 2014 г.", увери финансовият министър. "Няма причина да упрекваме Порожанов, затова че не е представил бюджета за 2015 г. тъй като бюджетът е основният финансов план и развива политиките на едно управление. Не е правилно служебно правителство да предреши разпределението на ресурсите и политиките за 2015 г., защото служебното правителство няма как да предполага управленските приоритети", подчерта той.  

Под ръководството на Владислав Горанов, финансовото ведомство планира да извърши анализ и реформа в областта на приходните администрации.
Заместник-министърът на финансите в служебното правителство Кирил Ананиев запазва поста си.

По отношение на предвидените промени в данъчното законодателство, Горанов заяви, че те са свързани с несъответствия в нашите данъчни закони с тези в Европейския съюз. Те обаче ще подлежат на преглед от страна на сегашното правителство. В споразумението за подкрепа е описан този данък за капиталовите транзакции. Не съм сигурен дали колегите експерти са работи в тази посока.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във