Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Горанов лови менте фактури на "Илиянци"

Служители на Националната агенция за приходите и на Министерството на вътрешните работи патрулират на Стоков базар "Илиянци" и следят да не се издават фалшиви фактури по ДДС. Това става ясно от писмен отговор на финансовия министър Владислав Горанов на депутатско питане. Полицаите и данъчните извършват проверки на входа или на изхода на базара, както и в самото тържище. Фирмите нарушителки ще бъдат дерегистрирани и ще бъдат означени като рискови лица в базата данни на НАП.

По думите на Горанов от такива фактури се възползват фирми, които доказват произход на стоки или услуги, купени без документи, както и физически лица, които ги дават на работодателите си, за да оправдаят извършени от тях плащания.

Според финансовото министерство борбата на НАП с незаконните фактури е ефективна, защото съществува система за ежемесечно деклариране на ДДС, включително и подаване на данни за всяка индивидуална фактура, издадена или получена от регистрираните по закона лица. "Преките опити за злоупотреби с фактури, издадени на улицата, са предотвратими, защото при сравнение на декларираните от лицата данни за извършените от тях продажби се установява, че тези първични документи не са отразени от доставчика", обяснява Горанов.

Проблем има обаче при случаите, в които фактурите се използват от нерегистрирани по ДДС лица, включително и от граждани. Тогава злоупотребите се установяват само при проверка или ревизия, и то на доста по-късен етап.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във