Банкеръ Daily

Финансов дневник

Горанов към Миков: С мълчание можеше да се измъкнете от кашата

S 250 822183d8 ccbd 4a56 aade 3c2abbe58aca

"Имахте уникалния шанс с мълчание да се измъкнете от дебата за огромната каша, която забъркахте. Но не мога да не направя коментар върху думите на уважавания от мен г-н Миков". Това заяви финансовият министър Владислав Горанов в отговор на изказване на депутата от БСП Михаил Миков, който по-рано от трибуната упрекна кабинета, че в актуализацията не е ясно разписано за какво отиват тези пари.


Не мога да приема по никакъв начин, че сегашното правителство за десетте дни, в които управлява, е виновно за който и да било от греховете, в които го упрекват, категоричен бе Горанов.


"Аз на заседанието на бюджетната комисия казах, че няма да защитавам този законопроект, защото това не е законопроект на това правителство. Той идва да плати вашата сметка.", продължи финансист №1.

Горанов открито обвини БСП и правителството на Пламен Орешарски за тежкото състояние на държавните финанси.

Ако искате, колеги, не подкрепяйте тази актуализация в частта за допълнителните разходи. Тогава обаче ще върнете България в това, в което упреквахте първото правителство на Бойко Борисов - тогава държавата ще се превърне в некоректен платец. Между другото, в тази сума са и средствата за финансиране на спрените европейски програми. Искате ли да не платим на фирмите по спрените европейски програми?, запита министърът на финансите.

"Моля Ви, след като, по една или друга причина, Ви се падна във времето на Вашето управление да си „замине" една банка, недейте с неразумни и небалансирани законодателни промени да „клатите" валутния борд", призова Горанов.

Финансовият министър обърна внимание, че операциите по финансиране нямат отношение към размера на бюджетното салдо. Той още заяви, че ще би подкрепил всяко едно предложение, което намалява бюджетния дефицит под нивата, които правителството е предложило.

Горанов обърна внимание и на факта, че за първото полугодие на 2014 г. са направени близо милиард повече разходи спрямо първото полугодие на 2013 г.

"Нищо не твърдя. Статистика на фискалната отчетност. Не искам да адвокатствам на служебното правителство, защото нито вие, нито то има вина за бедствията и наводненията, които се случиха през лятото. Но сякаш в един момент и природата се бунтуваше срещу това, което се случва в държавата", заключи министъра.

Facebook logo
Бъдете с нас и във