Банкеръ Daily

Финансов дневник

Горанов: Кабинетът не може да уволни съпруга на Бокова

Правителството няма правомощия да уволни съпруга на генералния директор на Юнеско Ирина Бокова - Калин Митрев, който е български представител в Европейската банка за възстановяване и развитие.  Това заяви финансовият министър Владислав Горанов на брифинг след правителственото заседание.

„Докладвах на правителството обясненията, които получих от г-н Митрев, във връзка с големия интерес от последните дни заради публикация в немската и английската преса, в които се намесва името на българския представител в Европейската банка за възстановяване и развитие. Той твърди, че периодът, за който се отнасят получените от него доходи е извън този, в който той е бил представител на българската страна в банката. Това се потвърждава от посочените периоди в медиите за постъпилите доходи.Митрев заявява, че върху всички тези доходи са платени данъци в България. Нещо, което можем лесно да установим със съответната проверка в регистрите на НАП“, коментира Горанов.

Министърът обясни, че законът не е нарушен, а правителството разполага само с медийни публикации и информация от страна на заинтересованата страна - Калин Митрев.

„Преди да вземем окончателна позиция ще изискаме с писмо позицията на Европейската банка за възстановяване и развитие. След получаване на реакция, ще оформим нашата позиция", допълни Владислав Горанов.

Той поясни, че кабинетът номинира и предлага, но не избира алтернативния директор на Европейската банка за възстановяване и развитие.

Случаят, в който е замесен Калин Митрев стана известен в медиите като "Азербайджанската перачница на пари". От 2012 до 2014 г. представители на азербайджанския елит са превели 2.9 милиарда долара към европейски политици за закупуването на луксозни стоки и имоти и пране на пари. Информацията е предадена първо на датския вестник Berlingske, който я споделя с организацията за разследваща журналистика OCCPR. 

Пред OCCPR твърдят, че от май 2011 до април 2014 г., когато Митрев е бил консултант на азерската компания Avuar-Co LLC, през осем превода до него са стигнали 425 хил. евро.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във