Банкеръ Weekly

кадрили

Горанов и Пламен Георгиев кадруват в КФН

Мария Филипова.
S 250 a31cd342 0f69 486e b7ff 6b00acaefadf
S 250 514dc390 afea 44a9 a2f0 c9a95e358914
S 250 f3f61fdd 916b 4c85 b71b e019d213fb92

Председателят на Комисията за финансов надзор Бойко Атанасов  внесе в Народното събрание предложения за избор на двама свои заместници - Илиана Христова и Мария Филипова. Той направи това на 27 март. За първата дама и за нейните неволи по време на престоя й в НАП разказахме в предишния брой  (13) на вестника.

А коя е  33-годишната Мария Филипова, която ще поеме управление "Надзор на инвестиционната дейност" на КФН?

Според няколко независими източници  кариерното ускорение  на Филипова се дължи на работата й в Министерството на правосъдието. Тя е била там  по времето, когато заместник-министър бил известният вече като "Карлсон, който живее на покрива", председател на КПКОНПИ Пламен Георгиев (27.12.2011 г. - 24.01.2013 г.).  Топлите отношения на Филипова и Георгиев  все още са сред най-обсъжданите теми в министерството. Публикуваната на сайта на Народното събрание биография на Филипова до назначаването й от финансовия министър Горанов за председател на Държавната комисия по хазарта (ДКХ)  не разкрива някакви впечатляващи  постижения - тя е юрист, завършила е УНСС, длъжностно лице по регистрация в Агенцията по вписванията, младши юрисконсулт в Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, старши експерт в Министерството на правосъдието,  главен експерт в Министерството на финансите и старши юрисконсулт в Българската банка за развитие.

На предишната й длъжност - шеф на ДКХ, Филипова беше многократно издирвана от журналистите  за интервю или за актуална информация. Тя обаче капсулира  Надзора над хазарта и в продължение на около година, колкото време прекара в комисията, не допусна  контакти с журналисти. Тихо дойде и пак  така тихо вероятно ще си отиде, без да стане ясно какви точно ги свърши в този финансов сегмент.

Тук трябва да припомним, че третият заместник-председател,  на който ще разчита Бойко Атанасов, е бившата депутатка от ГЕРБ Диана Йорданова, прославила се със  странния прочит  на заглавието на  глава VII от проектозакона за независимия финансов одит - не като седем, а като транскрипция от англйски -  "Ви Ай Ай". Йорданова бе избрана от Народното събрание за заместник-председател на КФН няколко месеца след назначението й като председател на парламентарната комисия, която трябваше да разследва нередностите при обществените поръчки, възлагани от Мирослав Боршош като директор на НДК.

Ако се окомплектова по предначертания начин,  КФН ще стане гнездо на лоялни кадри без опит. Биографиите на Христова и Филипова не показват никакъв досег със застраховане или с финансови пазари.

Единственият, който има реален стаж във финансовия сектор, остава  членът  на комисията   - Владимир Савов. При поредицата кадрови кризи в КФН той периодично изпълняваше длъжността на един или друг заместник - към момента покрива дупката в "Застрахователен надзор" след оставката на Ралица Агайн миналия август.

Засега не е обявено той да  е в кадровите сметки на властта.

Facebook logo
Бъдете с нас и във