Банкеръ Daily

Финансов дневник

Горанов и Борисов "замразиха" Наредба Н-18

Докато не се постигне консенсус, Наредба Н-18 няма да съществува, обяви премиерът Бойко Борисов по време на редовното правителствено заседание.

Той настоя финансовото министерство и НАП да водят интензивни разговори със съсловните организации - означава всяка седмица срещи с по една съсловна организация и да се премахват проблемите и притесненията им.

По думите му работата трябва да е насочена към премахването на сивия сектор, но това в никакъв случай не трябва да се отрази на малките и средните съсловни организации.

"Когато те са убедени, тогава и аз ще съм убеден", посочи Борисов.

"Искам да уверя всички заинтересовани, че докато не постигнем пълно съгласие с отделните организации, няма да продължим напред. Сега започват интензивни разговори къде и как трябва да бъде оптимизиран процесът, така че да не се затруднява малкият и среден бизнес. Създадени са множество работни групи, които да отчетат спецификата на отделните бизнес процеси", обясни на свой ред финансовият министър Владислав Горанов

Вече две години финансовото министерство и Националната агенция за приходите (НАП) се опитват да направят реформа, свързана с касовите апарати и отчитането на продажбите. Бизнесът обаче твърди, че смяната поражда редица практически проблеми.

През седмицата се проведе широка дискусия в Министерския съвет, водена от Горанов и шефката на НАП Галя Димитрова.

"Реформата е всеобхватна. Винаги ще има опозиция от тези, при които наредбата си е свършила работата", коментира Владислав Горанов пред представителите на бизнеса.

Той смята, че например секторът на хотелиерството и ресторантньорството е рисков за фиска.

"Ако всички целим по-справедлива икономическа среда, ще ни е по-лесно да продължим. Голяма част от въпросите, които се чуват в публичната среда, се дължат на неразбиране. Има и частна съпротива срещу наредбата, като някои имат притеснения и я използват като смокинов лист за грешния модел за правене на бизнес, затова и протестират", допълни Горанов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във