Банкеръ Daily

Финансов дневник

Горанов: Европейската икономика ще се запази със стабилни темпове през 2018 г.

Европейската икономика продължи своето възстановяване, което се очаква да се запази със стабилни темпове през следващата година. Политическата несигурност обаче остава висока и продължават да са налице известни дисбаланси и уязвимости. Ето защо е необходимо по-амбициозно изпълнение на структурните реформи в допълнение към въздействието на фискалните инициативи с цел да се гарантира устойчиво и приобщаващо ускоряване на растежа. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов  по време на макроикономическия диалог със социалните партньори, проведен днес в Брюксел, Белгия.

„Благоприятните икономически и политически обстоятелства предоставят добра възможност за предприемане на необходимите стъпки за задълбочаване и завършване на изграждането на икономическия и паричен съюз“, посочи още министър Горанов. Според него всички държави - членки на ЕС и извън него ще имат полза от една реформирана и по-стабилна еврозона, която може да устоява на кризи и да генерира здрав икономически растеж.

Министърът на финансите на Естония и ротационен председател на Съвета по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН) Томас Тьонисте, вицепрезидентът на ЕК за еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис и представители на ЕКОФИН и Европейската централна банка участваха в традиционната среща, на която бяха обсъдени макроикономическата перспектива и развитието на Икономическия и валутен съюз. Освен от настоящото председателство, Съветът е представен и от следващите две – на България и Австрия. Диалогът е постоянна институционализирана форма на сътрудничество за взаимни политики и решения, която се провежда два пъти годишно. От страна на социалните партньори в дискусията участие взеха представители на Европейската конфедерация на профсъюзите, Конфедерацията на европейския бизнес BusinessEurope, Европейския център на работодателите и предприятията с публично участие и предприятията, предоставящи услуги от общ интерес и Европейската асоциация на занаятите и малките и средните предприятия.

След диалога по макроикономическите въпроси министър Горанов ще участва в редовното заседание на ЕКОФИН. В дневния ред са предвидени да бъдат разгледани пакетът за ДДС в областта на електронната търговия, Европейската система за финансов надзор, годишният доклад на Европейската сметна палата за изпълнението на бюджета на Европейския съюз за финансовата 2016 година, напредък и перспективите пред европейското сътрудничество в областта на статистическите данни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във