Банкеръ Daily

Финансов дневник

Горанов: Докато съм министър, няма да има диференцирано ДДС

Министърът на финансите Владислав Горанов обяви, че се обсъжда модел за въвеждане на здравна застраховка, която да покрива медицинските дейности на стойност над 700 лева. Горанов обаче посочи, че не е ясно дали този модел изобщо ще види "бял свят".

"Моделът, който теоретично се обсъжда, е, не да доплащате при услуги за над 700 лева, а тогава да се активира застраховката, за която ще се плащат допълнителни 12 лева. Тезата на някои експерти е, че в момента се доплащат много пари под масата", обясни финансовият министър пред NOVA телевизия.

Горанов прогнозира, че бюджетът няма да приключи на дефицит. "Що се отнася до перспективата за следващата година - колкото по-богати ставаме, толкова повече ще се увеличават цените. Повишаването на цените на петрола, ще доведе до повишаване на цените на енергоносителите. Това оттук занапред винаги ще е така. Цената на природния газ ще расте година след година. Това е ограничен ресурс и е неминуемо", коментира Владислав Горанов

Той бе категоричен, че няма да има намаляване на ДДС във времето, в което той заема настоящия си пост. Според него по-ниската стойност на този налог не дава гаранция за спад на цените. 

"Ако не настъпят драматични промени в макрорамката за 2019 г., както е разчетена от Министерството на финансите, ще има възможност в началото на следващата година доходите в бюджетната сфера да бъдат вдигнати с 10%", заяви още финансовият министър, изтъквайки, че подобно повишение ще доведе до общо повишение на доходите..

Горанов отбеляза че до 2021-а ще видим още кадрови промени в правителството. "Дебат дали определени министри трябва да си ходят винаги ще има. Затова съм сигурен, че ще има още смени. Никой не е застрахован, освен премиера, защото с него си тръгваме всичките", посочи Горанов, изтъквайки, че новите номинации на Петя Аврамова (за регионален министър), Младен Маринов (МВР) и Александър Манолев (за транспортен министър) са добри. 

Той се застъпи за позицията на министър-председателя, че е трябвало министрите да поемат политическа отговорност за трагедията край Своге и подчерта, че в ГЕРБ преврат срещу Бойко Борисов не е имало. 

Горанов коментира, че президентът Румен Радев е излязъл от ролята на обединител на нацията и се е позиционирал като остра опозиция, но по думите му това не било щета за управляващата партия. 

По повод акциите срещу семействата Арабаджиеви и Стайкови министърът на финансите заяви, че: "За никой не е тайна, че в България има сива икономика и тя се измерва в десетки проценти. Добрата новина е, че в последните години тя намалява и е под 30 на сто. Проблемът на цяла Европа е кражбата на ДДС, защото това са готови пари, които са част от стопанския оборот. Изключението някои търговци да ги броят за свои е много голямо. Сигурен съм, че подобни въпроси в бъдеще няма да ми се задават."

Facebook logo
Бъдете с нас и във