Банкеръ Daily

Финансов дневник

Големите търговски вериги срещу ГЕРБ за диференцираните ДДС ставки

Членовете на Сдружението за модерна търговия излязоха с позиция против предложените от ГЕРБ промени в ДДС ставката от 20% на 9% за доставки на прясно приготвена храна само от ресторанти. Според организацията ниската единна ставка на ДДС е по-добра алтернатива от диференцирани ставки, които създават значителни рискове и неравноправно третиране на икономическите субекти.

"Предложението поставя в неравноправно положение търговците, които също продават, а някои от тях и доставят, прясно приготвена храна за вкъщи, защото според него ако един клиент си купи вечерята от топлата витрина на търговска верига или я поръча от там, ставката ще е 20% ДДС, а ако я поръча от ресторант - 9%. На практика търговецът и ресторантът ще извършват еднаква услуга, но ще работят при различни данъчни условия, което нарушава един от основните принципи на данъчното облагане - неутралност", се казва в позиция на сдружението. 

Преди всичко, диференцираните ставки, особено в страни като България, с голям дял на сивия сектор и склонност към избягване на данъци и данъчни измами, създават голям риск за приходите в държавния бюджет, а фискалната стабилност е фундаментално важна за бизнес средата и развитието на икономиката, уточнява обединението на големите търговски вериги. 

За разлика от единната ставка на ДДС, диференцираните ставки поставят в привилегировано положение едни стоки, услуги и бизнеси и наказват други. Всеки прецедент, както вече виждаме, води до лавина от допълнителни искания за нови и нови привилегировани стоки и услуги. Сдружението подчертава, че единната ставка е по-добра алтернатива от диференцирани ставки, при които по-ниският данък за избрани се налага да се компенсира с относително висока ставка за всички останали.

Освен това диференцираните ставки излизат скъпо на бизнеса, тъй като често водят до тежки за разрешаване данъчни спорове в кои случаи каква ставка се прилага, а те често стигат съда, увеличават разходите за адвокати и създават допълнителна несигурност за бизнеса. 

Както "Банкеръ" съобщи, управляващите от ГЕРБ ще внесат промени в Закона за данък добавена стойност и ще наложат намаляването на налога от 20 на 9% за доставки на храна по домовете. Мярката ще е валидна до края на 2021 г., а изчисленията им показват, че не повече от 15 милиона ще е намален приходът от ДДС.

Любопитното е, че председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова подчерта, че като цяло е против диференцираните ставки ДДС. Стоянова обаче се съгласи с партийната линия и обясни, че щом налогът за останалите услуги в ресторантите е бил намален от 20 на 9%, трябва да се намали и за доставките на храна. 

Допреди да бъде заменен от Кирил Ананиев и бившият финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов често се изказваше против различните ставки по този данък и негативното отражение върху приходите в хазната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във