Банкеръ Daily

Финансов дневник

Големите компании засилват пазарната си доминация, предупреди МВФ

Пандемията значително e засилила пазарната мощ и доминацията на големите фирми, което скоро може да потисне иновациите и инвестиции и да забави растежа, предупреди в своя публикация Международният валутен фонд (МВФ).

Предупреждението на МВФ се основава на данни за концентрацията на приходите сред четирите най-големи играчи в даден сектор. Тези тенденции се засилват и поради увеличени фалити. Фондът посочва, че пандемията довела до ръст на фалитите, а това от своя страна -  до свиване на конкуренцията.

В публикацията, написана от управляващия директор Кристалина Георгиева, се посочва, че пандемията значително е засилила съществуващите признаци на пазарна мощ на големите компании, което може да доведе до потенциален фалит на по-малкия бизнес и забавяне в иновациите.

"Дори в онези отрасли, които се възползваха от кризата, като дигиталния сектор, доминиращите играчи са сред най-големите победители", пише Георгиева. 

Докладът не посочва конкретни фирми, но откроява технологичния сектор като този, който показва най-драматичната концентрация на пазарна мощ.

Нарастването на моделите на изкуствен интелект и ценообразуване, основани на данни вместо парични плащания, допълнително концентрираха пазарната мощ и създаваха трудности за регулаторите, казва МВФ.

Фондът е издал и насоки за политиците, като например налагане на контрол върху сливанията и забрана на злоупотреба с господстващо положение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във