Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Големите банки вече покриват изискванията на Базел III

Най-големите банки в света вече са запълнили по-голямата част от необходимия капитал за покриване на новите правила за платежоспособност, които влизат в сила от 2016 година. Това съобщи днес Базелския комитет за банков надзор.

Регулаторният натиск принуди банките да действат бързо, за да изградят своите капиталови буфери и да разсеят съмненията за тяхното финансово здраве. В същото време редица европейски банки укрепиха допълнително балансите си, за да се представят отлично на предстоящите прегледи на активите и стрес тестове през тази година.

Общо 102 от най-големите банки в света имат комбиниран недостиг на капитал от 57.5 млрд. евро към юни 2013 г., спрямо 115 млн. евро към края на 2012 г., показват данните на световният банков регулатор.

Новите по-строги изисквания за капитал известни като Базел III ще трябва да бъдат изпълнени от началото на 2019 година. Съгласно регулаторните стандарти, всички банки трябва да имат съотношение на капитала от 7% до 2019 г., а най-големите финансови институции ще заделят и допълнителен буфер от 2.5 на сто.

Недостигът е незначителен спрямо общата печалба на всички 102 банки, която е на стойност 456 млрд. евро към юни 2013 година.

Средното съотношение на основния капитал (главният показател за измерване на капиталовия буфер на банката) е 9.5 на сто във всички 102 банки, анализирани от Базелския комитет.

Правилата Базел също въвеждат нови изисквания за кредиторите да държат отделни буфери от пари в брой и облигации за покриване на ликвидност, която да им осигури финансиране при краткосрочни кризи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във