Банкеръ Daily

Финансов дневник

Големите банки в САЩ преминаха успешно годишния стрес тест

Всичките най-големи американски банки, в т.ч. Bank of America, Citigroup, J.P. Morgan Chase, Wells Fargo, Morgan Stanley и Goldman Sachs, са преминали успешно последния годишен стрес тест на Федералния резерв.

Фед обяви, че за пръв път от 2011-а година насам, всичките 33 водещи банкови институции в САЩ с изключение единствено на Capital One Financial, са преминали успешно ежегодния стрес тест. Това представлява повратна точка за големите финансови институции в страната на които бяха наложени доста затегнати регулаторни изисквания след глобалната финансова криза през 2008-а и 2009-а година.

В резултат на последния успешен стрес тест, Федералният резерв даде зелена светлина на банките да започната да увеличават раздавания от тях дивидент и да осъществяват обратно изкупуване на техни акции. Фед преценява, че техните финансови фундаменти са достатъчно силни, за да издържат нови трусове на финансовите пазари и нова икономическа криза.

Решението на Фед доведе до солиден ръст на акциите на американските банки и до добро повишение на основните фондови индекси на "Уолстрийт".

Европейският банков сектор също реагира позитивно на новината, че най-големите банки в САЩ ще могат отново да повишават раздавания дивидент и да осъществяват обратно изкупуване на техния акции, като общият европейски банков индекс нараства с 1,5% в началото на днешната търговия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във