Банкеръ Daily

Финансов дневник

Големият залог на Путин върху златото му се отплаща

От години Русия упорито продължава да увеличава резервите си, дори когато цените на златото бяха в упадък. Сега, когато златото е на най-високо си ниво от 2013 г., тактиката на Москва изглежда й се отплаща, пише Bloomberg.

Доминирането на американския долар като глобална резервна валута обикновено се смята за резултат от недостига на безопасни активи. Напоследък обаче Русия даде пример за това как една значителна икономика с петия най-голям международен резерв в света може да минимизира доларовите активи и все още да се справя добре. Засега няма много последователи, но купуването на злато от централните банки се увеличава.

След като през 2014 г. е засегната от санкциите за агресията си срещу Украйна, Русия има основателни причини да преосмисли състава на своя международен резерв. Докато Европейският съюз не е засилвал санкциите си в продължение на почти пет години, САЩ го правят през цялото време.

От Кремъл и от Банката на Русия смятат, че рискът от допълнителни ограничения е непредсказуем и зависещ повече от американската вътрешна политика, отколкото от това, което самата Русия прави. През 12-те месеца от края на септември 2017 г. централната банка е съкратила наполовина дела на долара в международните си активи и рязко увеличи акциите на еврото и юана.

Последните данни от централната банка, показват, че делът на златото леко намалява, въпреки че през 2018 г. Русия е добавила 274 метрични тона метал към резервите си, като общите резерви са нараснали до 2 113 тона. Това е така, тъй като другите активи на банката също се увеличават, олицетворявайки усилията на Москва да се изолира от натиска на Запада. Това е и защото в тези 12 месеца цената на златото спадна с почти 7%.

Като цяло обаче пазарната производителност на метала в по-голямата си част е оправдала упоритото доверие на Русия в него.

И до сега, след като цената на златото се покачи с около 7%, това добави още около 7 млрд. долара към руските международни резерви (без новите покупки от края на първото тримесечие на 2019 г.). Ако увеличението на цените се задържи, златото ще представлява около 20% от международните резерви на Русия, в размер на половин трилион долара, приближавайки се към дела на долара.

Доларът, разбира се, остава най-голямата резервна валута в света, а златото и другите валути все още не могат да го изместят в световен мащаб. Но въпреки това Световният съвет по златото отбеляза възходяща тенденция в нетните покупки на злато от централните банки, която надхвърля руските усилия - въпреки че Русия остава най-големият купувач. През първото тримесечие на 2019 г. централните банки закупиха рекордно количество злато - 715,7 тона.

Китай има свои проблеми със САЩ и с долара. Макар че не може да намали огромните си доларови активи толкова решително, колкото Русия е намалила по-малките си активи, китайците се стремят към постепенно намаляване. И това показва повишен интерес към златото.

Други значими купувачи на злато са Турция и Индия - като втората, също като Китай и Русия, принадлежи към десетте държави с най-големи международни резерви.

Ниските лихвени проценти в САЩ, непредвидимата войнственост на администрацията на Тръмп и ненаситният апетит за дълг и геополитическата нестабилност правят златото по-безопасен актив от дълговите инструменти на САЩ. Още няколко години като тази и е възможно международните резерви на повече страни да бъдат структурирани като този на Русия.

Русия беше и първата страна сред големите държатели на резерви, която започна постепенно да се отказва от долара, тъй като има и най-много причини да се страхува от САЩ. Настоящите и бъдещи администрации на САЩ трябва да внимават, за да не дават на другите страни още причини да се отказват от долара и да последват примера на Кремъл.

И макар от икономическото управление на Русия да има още какво да се желае, то подходът на страната за изграждане на международни резерви изглежда все по-прозорлив.

Facebook logo
Бъдете с нас и във